APM Hunedoara a emis un nou acord de mediu pentru proiectul minier Certej

Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara a emis ieri un nou acord de mediu pentru proiectul minier Certej. Noul act substituie și revizuiește ilegal acordul de mediu eliberat de Agenția Regională de Protecția Mediului Timișoara anul trecut. Avizul 8/05.07.2012 era atacat în contencios administrativ chiar de către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice care ceruse în instanță anularea sa. Deloc surprinzător însă, tot ieri MMSC a renunțat la procesul pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012, proces ce se judecă la Tribunalul București.

Titularul de proiect Deva Gold SA a obținut un prim acord de mediu pentru deschiderea exploatării cu cianuri din localitatea Certeju de Sus în vara anului 2012. În urma demersurilor realizate de societatea civilă, ministrul Rovana Plumb a declarat că Ministerul nu a fost notificat de emiterea respectivului aviz pe care îl considera ilegal și iresponsabil: ‘Este ilegal pentru că încalcă legislația românească și europeană’ . Mining Watch România a semnalat faptul că ulterior MMSC a tratat cu delăsare cazul Certej, autoritățile de mediu amânând rând pe rând termenele de judecată până la retragerea definitivă de ieri a acțiunii de pe rolul instanței.

Revizuirea unui acord de mediu, potrivit legii, poate fi întreprinsă doar în cazul modificării unui proiect aprobat, inaintea începerii lucrărilor de construire. În cazul acordului de mediu pentru Certej, procedura a constat în suplinirea documentației incomplete pe baza căreia a fost emis acordul din 2012. Pe 12 noiembrie 2013, APM Hunedoara anunța însă decizia Comitetului de Analiză Tehnică de emitere a unui nou acord de mediu în urma completării studiilor de securitate și a celor de impact asupra sitului Natura 2000 Munții Metaliferi. Data comunicată pentru depunerea contestațiilor publicului interesat a fost 25 noiembrie, urmând ca în baza evaluării comentariilor și sugestiilor primite, membrii CAT să decidă emiterea sau respingerea acordului de mediu. Cu toate acestea, deși exploatarea minereurilor auro-argentifere în perimetrul Certej este încadrată cu ‘risc major’, APM Hunedoara a emis, la doar o zi distanță de la primirea contestațiilor un nou acord de mediu revizuit.

„Ministerul Mediului se joacă de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej și prin agențiile subordonate vrea să ascundă decizia politică a guvernului USL vis-a-vis de începerea mineritului cu cianuri cu orice preț în Apuseni” a declarat Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch România.

„Vom ataca în instanță noul aviz emis pentru Certej deoarece nu sunt respectate procedurile legale și vom notifica și Comisia Europeană privind această gravă amenințare la adresa unui sit Natura 2000,” a declarat Ștefania Simion, coordonator juridic Mining Watch România.

Mai multe informaţii despre proiectul minier Certej găsiţi aici:

Pentru detalii suplimentare: Ştefania Simion, telefon: 0741-137266, office@centrumediu.ro

***
Reţeaua Mining Watch România reuneşte eforturile societăţii civile şi a comunităţilor locale de monitorizare, planificare şi intervenţie privind activităţile miniere în România. Secretariatul reţelei este asigurat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.