Bursa de Valori Bucuresti se mentine pe plus dupa primele cinci luni

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat luna mai la un nivel de 8.080 de puncte pentru indicele principal BET, care include cele mai tranzactionate 13 companii de pe piata principala excluzand SIF-urile, dupa ce in aprilie testase pragul de 9.000 de puncte. Corectiile ex-dividend in cazul unor companii din componenta indicelui BET, discutiile aparute in spatiul public cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private si tensiunile din pietele externe au fost factori care au determinat scaderi ale indicelui BET in mai, potrivit analistilor. La finalul primelor cinci luni din acest an, indicele BET mai pastra o crestere de 4,2%.

„Cresterea robusta din prima parte a anului a pastrat bursa de la Bucuresti pe plus la finalul primelor cinci luni. Insa luna mai, ca urmare a unor factori de incertitudine atat interni cat si externi, ne-a aratat ca pietei locale de capital ii lipseste „adancimea” in astfel de perioade, iar acest lucru se intampla din cauza unei comunitati locale de investitori slab dezvoltate. Este necesar ca eforturile noastre sa fie indreptate catre intarirea acestei comunitati, mai ales din randul investitorilor individuali,” a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

Un avans mai puternic a fost inregistrat de companiile din BET luand in calcul si dividendele oferite de acestea. „In ceea ce priveste cifrele din primele cinci luni, daca ne uitam la nivelul Uniunii Europene, Romania este pe locul 3 din 28 de state cu o crestere importanta de 6,53% a indicelui BET-TR, care include si dividendele. Chiar si dupa incertitudinile recente, BVB se pastreaza ca randament investitional in primele cinci luni ale anului inaintea unor burse precum Viena, Frankfurt, Londra, Budapesta, Varsovia sau Praga,” a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Intensificarea activitatii investitionale a fost reflectata de cresterea cu 14 procente inregistrata la finalul perioadei ianuarie-mai la nivelul valorii medii zilnice de tranzactionare, indicator care a depasit nivelul de 10,3 milioane de euro. In total, investitorii de la BVB au realizat in primele cinci luni tranzactii de peste 1,1 miliarde de euro, folosind diverse tipuri de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, unitati de fond, produse structurate, etc.).

Capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a fost de 19,8 miliarde de euro la finalul lunii trecute, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a depasit 35 de miliarde de euro in ultima sedinta de tranzactionare a lunii mai.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.