Din tainele Festivalului de Film Internațional ASTRA

Dumitru Budrala oct 2013
Un interviu realizat cu fondatorul AFF – Dumitru Budrala, la împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului

R:          Mai înainte de toate, de ce ați ales filmul documentar și nu cel de ficțiune sau orice alt tip de cinema, în care ar fi putut fi introduse mai multe soluții la problemele realității cu care ne confruntăm zi de zi?

D.B:      Există un singur CINEMA. Cred că cinemaul documentar oferă în momentul de față mai multe șanse de experiență cinematografică adevărată decât cel de ficțiune. Aceasta este și din cauza flexibilității producției. Ficțiunea este de multe ori îngreunată de industria în care se face. Acolo se învârt mulți bani, și fițe, covoare rosii. Și de multe ori esența rămâne afară sau îmbârligata în artificii. Ceea ce este important  pentru orice cineast, indiferent de ce gen cultiva, este să reușească să spună  povești prin limbajul cinemaului, ca spectatorul să treacă printr-o experiență unică  transmisă prin film. În ultima vreme văd mai multe piese în cinemaul documentar decât în lumea ficțiunii, care se împlinesc în acest sens.

La început am făcut festivalul ca să mă pot apropia de acest domeniu, și să cunosc mai bine, să pot să fac și eu film. Simțeam nevoia să comunic prin film despre lumi umane necunoscute, care ne înconjoară. Acest gen de film ne ajută să știm tot mai mult despre lumea în care suntem și noi trecători cei care care trăim acum. Vizionând aceste filme rămânem deschiși, exersând mirarea față de lume.

R:         Există voci care spun că prin documentarul despre istoria Astra film (prezentat în ceremonia de deschidere de anul acesta  cât și la cea de premiere) ați oferit practic o rețetă a festivalului perfect.
                Nu vă este teamă că odată cu difuzarea acestui film,  AFF va fi concurat de alte festivaluri, care vor fi oarecum inspirate din informațiile  prezentate în acest documentar?

D.B:       Mă gândesc, că sunt mai multe rețete de festival de succes. Eu nu știu exact care este rețeta. Am învățat făcând fără să știu, dacă va fi de succes. A fost un efort de neimaginat să mențin ritmul unui eveniment, care devenea tot mai mare, iar în afara colegilor, și oamenilor care se alăturau acestui proiect, nu prea aveam sprijin.

În filmul aniversar am arătat niște povești prin care să se vadă frânturi dintre obstacole cu care trebuia să ne confruntăm, dar  și rezultatele pe care le-am atins.  Câte zile, cîte săptămâni, câte luni sunt în 20 de ani? Și uneori câtă  indiferență?  Filmul „Scurta istorie Astra Film Festival” va fi postat online în aceste zile. Așteptăm cu drag pe cei care vor să se alăture echipei AstraFilm pentru a menține acest loc al reflexiei, al festivalului în România. Și m-aș bucura ca  această poveste spusă prin filmul aniversar să fie o sursă de inspirație și pentru alții si  să facă festivaluri  sau orice eveniment cultural pornind de la 0 și să mențină 20 de ani, sau mai mult, sincer!

 R:           De obicei, cât timp durează pregătirile  pentru  o ediție de festival?

D.B:       La festival lucrăm tot anul, dar sunt perioade mai aglomerate în perioada înscrierilor, a selecției, și după aceea o lună înainte și după festival.

R:        Tot în filmul despre istoria Festivalului de Film ASTRA este prezentată evoluția publicului iubitor de filme documentare de la cel de nișă la un public larg, format din aproape toate categoriile de vârstă.
                Cum apreciați publicul de anul acesta și cum îl vedeți pe viitor?

D.B:       Statistica de la ticketing a raportat o creștere anul acesta al  publicului doritor să vadă filme. De asemenea, am avut public constant de studenti din toate centrele universitare din Romania, am avut un grup de studenti din Polonia, Ungaria. Anul acesta am avut o creștere substanțială la Astra Film Junior, aproape 10 000 de elevi de școala gimnazială și liceeni au fost la festival. Dacă numai jumate din ei vor fi cinefili, și vor vizita festivalul suntem chiar ok, putem fi  optimiști.

R:          În foaierul casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu au existat 16 monitoare pe care se puteau face vizionări ale filmelor din edițiile AFF anterioare . 
                 Orientativ,  câte și care documentare au fost puse la dispoziție acolo?

D.B:        400 de filme. Toate documentarele românești produse în ultimii 20 de ani, toate filmele premiate dealungul anilor la Astra Film, și filme ale marilor regizori prezenți la festival, iar  la final au fost puse și filmele selectate în acest an.

R:            Una dintre nemulțumirile cinefililor este că nu apucă să vizioneze toate documentarele listate în programul festivalului. 
Care este viața filmelor după finalizarea unei ediții AFF?  Ulterior, unde și cum pot mai pot spectatorii obișnuiți să vadă documentarele ?

D.B:       Asta este o problemă întotdeauna la orice festival. Copia filmelor  rămâne în arhiva festivalului. E ca într-o  arhivă publică, unde  poate fi vizionat orice film oricând la sediul nostru din Sibiu. În afară de asta avem programulAstra Film on Tour în marile orașe ale tării (sau unde găsim parteneri locali) proiectăm filmele premiate.

R:           Printre câștigătorii de anul acesta este și filmul unei echipe de tineri liceeni din Bârlad, reprezentată de Elena Borcea. La ceremonia de final s-a afirmat că prin premierea acesteia se dorește încurajarea și a altor adolescenți pentru a le urma exemplul.
              În ce măsură există o structură didactică pe care elevii din România o pot urma pentru a realiza documentare?
       În acest sens, parteneriatul de anul acesta cu Ministerul Educației Naționale reprezintă o speranță?

D.B:       Știu, că există diferite inițiative ca educația cinematografică să intre oficial ca o materie opțională la școală așa cum există și în alte țări din Europa. Noi la rândul nostru am încercat să facem ce am putut. Dar procesul încă  nu este finalizat. în acest sens este îmbucurător că există și alte inițiative în țară, cum a fost proiectul din Bârlad.  Ar trebui să fie cineva care duce pînă la capăt acest proiect de omologare. Noi suntem deschiși să consiliem, să colaborăm, să sprijinim acest proiect.

R:            Numeroși creatori de film români pleacă din țară și după ce se stabilesc în  străinătate își încriu documentarele la Festivalul ASTRA  și cel mai adesea și câștigă.
Este o întâmplare sau pur și simplu e vorba doar de o categorie de regizori care devin mai buni trăind în afara României?

D.B:       Din experiență nu este chiar așa. Sunt mulți care nu pleacă să se stabilească acolo. Majoritatea pleacă la cursuri și se întorc. Este necesar și un lucru bun,  alternativa învățării afară. Plecarea în stăinătate nu este garanția succesului în sine. Oriunde ești trebuie să te lupți cu tine însuți să poți să spui povestea ta pe film.

R:            Dacă tot am vorbit de câștigători, o întrebare și despre  cei din juriu care numesc premiații:  Cum se face alegerea membrilor din juriul ASTRA Film?

D.B:       Juriul este ales după competențele lor în domeniu. În general, noi invităm membrii juriului. Mai este o regulă pentru un singur membru al juriului: cel care a cîștigat marele premiu AFF este invitat să participe în juriu la ediția următoare.

R:            Pe final, vă rog să ne dați mai multe detalii despre proiectele de viitor ASTRA Film, de care ați vorbit foarte succint  în dialogul cu reprezentantul consiliului județean Sibiu- Ioan Cindrea, la ceremonia de deschidere a festivalului.

D.B:       De mult dorim un sediu cu săli de cinema funcționale, ca să nu mai trebuiască să cheltuim fondurile aduse cu greu pentru amenajarea a 4 săli de cinema. În fiecare an vin câteva camioane cu  echipament în Casa de Cultură, pe care o închiriem cu mulți bani… Sunt promisiuni în acest sens, iar noi sperăm.

De mai mult timp plănuim să facem un proiect de Video on Demand – distribuirea filmelor online care vin la festival după festival. Să vedem cum reușim să identificăm sursele și resursele pentru acest proiect.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.