Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

După Brexit, UE este deschisă unui „parteneriat fără precedent” cu Marea Britanie

Publicat: vineri, 30 noiembrie 2018

Uniunea Europeană (UE) este deschisă unui „parteneriat fără precedent” cu Marea Britanie după Brexit, dacă cele două părţi îşi vor pune în aplicare angajamentele asumate în timpul negocierilor de separare, a declarat joi negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, potrivit AFP.

„Acordul pus pe masă este singurul, cel mai bun posibil”, a insistat diplomatul francez în timpul unei sesiuni plenare din Parlamentul European, cu referire la „tratatul de retragere” a Marii Britanii din cadrul relaţiei sale viitoare cu UE, aprobat duminică de liderii europeni în cadrul unui summit extraordinar.

Acest acord mai trebuie să obţină ratificarea Parlamentului European şi mai ales cea, departe de a fi certă, a parlamentului britanic. „Voi respecta această perioadă de dezbatere parlamentară şi democratică”, a dat asigurări Barnier, chiar dacă UE a atenţionat în mod clar că nu va exista renegociere în cazul unui vot negativ.

 

Dacă Marea Britanie va părăsi UE de o manieră „ordonată”, adică în cadrul acordului negociat, „interesul nostru reciproc este de a ajunge la un parteneriat ambiţios” în viitoarea relaţie, a spus Barnier în faţa europarlamentarilor reuniţi la Bruxelles.

El a citat în special „bunurile, serviciile, digitalul, mobilitatea, transporturile, pieţele publice, energia, securitatea internă şi, evident, pentru stabilitatea continentului nostru, politica externă”.

„Parteneriatul cu Marea Britanie va fi fără precedent ca extindere şi numărul de subiecte de cooperare”, dacă termenii „declaraţiei politice” asupra relaţiilor post-Brexit negociată între cele două părţi vor fi respectate, a continuat Barnier.

„Dat fiind dorinţa britanicilor de a părăsi UE şi piaţa unică, nu poate fi vorba de un statu quo în viitor, nu poate fi ‘business as usual’ şi datoria noastră este de a spune aceasta, în special companiilor care trebuie să se pregătească”, a atenţionat cu toate acestea Barnier, amintind că până şi relaţiile strânse nu vor putea fi aceleaşi cu cele pe care le presupune un statut de membru în UE.

 

Europarlamentarul britanic Nigel Farage, fostul lider al formaţiunii eurofob Ukip, a estimat la rândul său că acordul de separare negociat cu Londra este „un bun acord pentru UE”. „Pentru Marea Britanie, eu cred că acesta este probabil cel mai rău acord din istorie, după cum a spus Trump”, a adăugat Farage, prezicând că acordul nu va fi ratificat de parlamentul britanic.

În pofida separării în curs, Michel Barnier a ţinut să-şi exprime joi respectul pentru Marea Britanie. „Marea Britanie, prin cultura sa, prin istoria sa, prin solidaritatea sa mai ales în marile momente tragice pe care le-a traversat Europa în secolul al XX-lea, prin solidaritatea sa totală, prin economia sa, prin calitatea diplomaţiei sale, este o ţară mare”, a spus Barnier.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=106649

Publicat de la data nov. 30 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

24 martie 2019, 8:01
 

V
Soare
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 51%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:12
Apus: 18:32
Prognoza 25 martie 2019
Zi
 

SV
Parţial însorit
21°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

VNV
Parţial înnourat
6°C
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 196.549 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team