Gabriel Resources joacă alba-neagra cu daunele cerute României

Directorul Gabriel Resources Jonathan Henry a negat în cursul serii de miercuri declarația publicată de un cotidian din Canada în care amenința România cu plata un despăgubiri de 4 miliarde de dolari dacă proiectul Roșia Montană va fi blocat. Henry afirmă că are „cel mai mare respect” pentru România și că deși firma pe care o conduce va face „tot ce este necesar” pentru a-și apăra interesele, numai Guvernul României, Parlamentul și în ultimă instanță românii înșiși pot decide soarta proiectului de la Roșia Montană. „Ca o clarificare a declaraţiilor publicate în numele meu în presa internaţională, doresc să subliniez că nu am declarat niciodată cele citate în forma respectivă şi că declaraţiile mele au fost citate greşit. Între timp, declaraţiile au fost corectate de către publicaţia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetățenii săi, pentru Guvernul României și pentru Parlament. Doar românii și România vor decide ce este în interesul țării. Deși este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-și proteja interesele – și nici Gabriel Resources nu face excepție – vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informațiile necesare pentru ca oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză. Decizia finală va aparține, fără discuție, Guvernului și Parlamentului României și, în ultimă instanță, cetățenilor României”, afirmă directorul firmei Gabriel Resources.

Gabriel Resources a decis să dea în judecată statul român, după ce proiectul Roșia Montană a fost respins de urgență în Senat. Compania canadiană cere despăgubiri de 4 miliarde dolari.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Premierul a afirmat anterior că „în mod sigur” compania înregistrată în Canada va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

„Probabil că o să plătim toţi şi cred că e corect să spunem acest lucru”, a spus Ponta.

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.