Lansări cărți la ”Metropolitană”

În ciuda lucrărilor ce au blocat total zona, împiedicând accesul automobilelor, primitoarea sală de la sediul central al Bibliotecii Metropolitane ”Mihail Sadoveanu” a fost arhiplină.

Melomani, admiratori ai compozitorului, precum și artiști au venit la întâlnirea cu reputatul compozitor Eugen Doga, la lansarea a două cărți ce îi erau consacrate. Nu vom insista prea mult asupra lor, fiindcă le vom recenza separat, așa cum merită.

Prima dintre ele aparține scriitoarei și editoarei Rodica Elena Lupu (conduce editura Anamarol, la care au apărut ambele volume), organizatoarea evenimentului, și face parte din seria ”Un om între oameni”, dedicată marilor valori ale spiritualității române.

Cartea include articole despre muzician, dar și o serie de amintiri și considerații personale, plus fotografii în care figurează și autoarea, nelipsită de la evenimentele importante.

Cel de-al doilea volum este semnat chiar de compozitor și conține, în premieră la noi, peste treizeci de partituri ale unora dintre cele mai cunoscute creații ale sale – cântece, valsuri,  lucrări pentru pian sau acordeon, fiind exceptate cele din ciclul ”Dialogurile dragostei” (pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle), apărute anterior la cunoscută editură Cartier.

Acest al doilea volum, prefațat de autor, se datorează strădaniei fiicei compozitorului, Viorica (ei i-a fost dedicată la timpul cuvenit frumoasa melodie ”Viorica sub razele iubirii”), aceasta fiind prezentă la loc de cinste în sală, alături de mama sa.

Volumul acesta este dedicat în principal conservatoarelor, școlilor de muzică și bibliotecilor, prima donație fiind înmânată chiar la fața locului Danielei Bardan, managerul bibliotecii județene din Giurgiu.

Înafara compozitorului, a Rodicăi Elena Lupu și a Vioricăi Doga au mai luat cuvântul Ramona Mezei, manager al Bibliotecii Metropolitane, și conf. univ. Dona Tudor (care i-a fost profesoară!), de la sesiunea de dedicații de la final nelipsind solista Carmen Rădulescu, regizoarea muzicală Alexandra Cepraga, actrița și cântăreața de origine basarabeană Alla (venită de la Craiova, ea a preluat cărți pentru instituțiile din oraș), Doru Chiriacescu.

Momentul muzical a fost absolut impresionant, el fiind susținut de soprana Anna Cebotari, care a dat viață superb, acompaniată la pian, unor secvențe din ciclul ”Dialogurile dragostei”, de care am amintit: ”Ochiul tău iubit” (pe versuri de Mihai Eminescu) și ”Te știam numai din nume” (pe versuri de Veronica Micle).

Toți cei prezenți sperau să-l revadă pe Eugen Doga pe scenă la Sala Palatului, a doua zi, în concertul ”Orice femeie e frumoasă”, protagonistă Iana Novac, în care maestrul urma să acompanieze la pian câteva din compozițiile sale, nemaivorbind de cântecele (inclusiv piesa titulară) incluse în repertoriul cunoscutei soprane.

Din nefericire, la repetiția din ziua concertului Eugen Doga a suferit un accident chiar la Sala Palatului, coborând de pe scenă, fiind operat la șold la Spitalul de urgență. Spectatorii i-au urat, fie și în lipsă, ”La mulți ani!”, fiindcă împlinise frumoasa vârstă de 88 de ani cu puține zile înainte…

                 Octavian URSULESCU

Comments

comments

One thought on “Lansări cărți la ”Metropolitană”

  • 28 martie 2024 la 9:46
    Legătură permanentă

    Nici nu ne dam seama ce mare privilegiu avem sa fim contemporani cu mari valori ale culturii romanesti cum este Eugen Doga. Compozitiile sale muzicale vor strabate timpurile si cei din viitor vor avea ocazia sa le cunoasca si sa le aprecieze. Pacat ca Eugen Doga are parte abia acum catre finalul vietii de recunoastere si apreciere in Romania – si asta in buna masura datorita lui Octavian Ursulescu, dupa ce a fost recunoscut si rasplatit cu respect si admiratie in fosta URSS si in Basarabia. Sa-i dorim viata lunga si in continuare creativa si sa-l veneram asa cum merita.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.