Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Magistraţii condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie vor rămâne fără pensii

Publicat: miercuri, 23 octombrie 2013

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, marţi, proiectul de lege care prevede ca procurorii, judecătorii şi personalul de specialitate care au fost condamnati definitiv pentru fapte de corupţie, chiar şi după ce au fost eliberaţi din functie, să nu mai poata beneficia de pensia de serviciu.

Legea adoptata marti de parlamentarii din Camera Deputatilor, care este camera decizionala, prevede ca vor ramane fara pensie si magistratii care au fost condamnati definitiv pentru alte infractiuni comise cu intentie, despre care Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca aduc atingere prestigiului justitiei.

 Proiectul adoptat de Camera Deputatilor este in concordanta cu prevederile legislative europene, dar si din Statele Unite ale Americii.

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica, in luna august 2013, proiectul de Lege privind completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul introducerii unui nou articol care sa prevada ca magistratii condamnati definitiv sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu.

Prin introducerea articolului 97 indice 1 la Legea 303/2004 s-a urmarit reglementarea clara a regimului pensiilor de serviciu pentru magistratii condamnati penal, considerandu-se absolut necesar sa fie stabilite situatiile in care un judecator, procuror, magistrat asistent sau asimilati ai acestora sa nu mai obtina „recompense” in urma unei condamnari definitive pentru fapte de coruptie:

„(1)Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83 indice 1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii;

(2)Punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita cu intentie inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu, daca aceasta a fost acordata, pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public.

(3)Daca se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public, incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.

(4)Dispozitiile alin.(3) se aplica in mod corespunzator in situatia in care judecatorul, procurorul, magistratul asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor a fost condamnat pentru o infractiune intentionata, alta decat cele prevazute la alin.(1), iar Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei”.
Ministerul Justitiei: „Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu”
In expunerea de motive a proiectului de lege se arata ca, desi in mod rational rezulta ca un magistrat odata condamnat nu mai poate beneficia de pensia de serviciu, intrucat nu mai detine calitate de magistrat, nu erau reglementate situatiile in care pensionarea intervine anterior condamnarii si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu:

„Pensia de serviciu reprezinta un beneficiu acordat de legiuitor unor categorii de personal care reprezinta un interes deosebit pentru societate, ca o recunoastere a activitatii lor meritorii desfasurate pentru o perioada lunga de timp, ca o recompensa a riscurilor si sacrificiilor pe care le-a presupus exercitarea cu probitate a functiei respective. Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu”.

Pana la acest moment, legea nu reglementa situatiile in care pensionarea intervine anterior hotararii judecatoresti de condamnare a magistratului si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu. Spre exemplu, nu erau acoperite situatiile in care:

-exista o decizie de pensionare, dar aceasta nu a fost pusa in plata pana la data condamnarii;
-magistratul depusese deja cerere de pensionare, dar aceasta nu fusese solutionata pana la momentul eliberarii din functie ca urmare a condamnarii;
-magistratul depune cererea de pensionare intre data condamnarii si data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a decretului de eliberare din functie.

sursa: bancherul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=17340

Publicat de la data oct. 23 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 decembrie 2019, 10:59
 

NE
Ceaţă
6°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 4°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 16:36
Prognoza 15 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Înnourat
11°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
0°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Reșița, Moldova Nouă, Oravița, Anina, Teregova, Bozovici, Pojejena, Carașova, Berzasca, Prigor, Lupac, Luncavița, Iablanița, Sichevița, Răcășdia, Buchin, Grădinari, Sasca Montană, Dognecea, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Târnova, Coronini, Forotic, Eftimie Murgu, Ticvaniu […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Ialomiţa: Urziceni, Fierbinți-Târg, Coșereni, Gârbovi, Manasia, Bărcănești, Dridu, Jilavele, Bărbulești, Ion Roată, Adâncata, Axintele, Armășești, Sălcioara, Movilița, Alexeni, Grindu, Sinești, Sfântu Gheorghe, Valea Măcrișului, Balaciu, Roșiori, Maia, Rădulești, Moldoveni, Sărățeni, Drăgoești, Ciocârlia, […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.655 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team