Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

A fost lansat primul site dedicat istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti

GastroArt.ro, primul site dedicat istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, a fost lansat luni, 27 martie 2017.  GastroArt.ro este şi o bază digitalizată de reţete vechi româneşti culese din caitele bunicilor.

Redacţia este formată din specialişti în domeniu: cercetători, jurnalişti şi antropologi. Revista este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
“Studiul istoriei gastronomiei românești s-a făcut aproape numai la nivel de inițiative individuale și se datorează pasiunii celor care au pornit cercetările în această zonă. Din păcate studiile și cercetările institutelor, muzeelor, ONG-urilor de profil nu au fost niciodată centralizate. Bibliografia în acest domeniu este sărăcăcioasă iar majoritatea informațiilor se află din bibliografii conexe, indirecte și cercetare pe teren. Astfel intuim şi una din cauzele faptului că România este ultima ţară din Uniunea Europeană fără o identitate culinară asumată şi promovată. Acest site este un prim pas dintr-un proiect mult mai complex ce include şi organizarea pe 7 şi 8 iunie la Hanul Gabroveni a Congresului de Gastronomie şi Vin – împreună cu partenerii de la Vinul.ro, Rare Food Services şi Concret Pr – un eveniment în care istoria gastronomiei şi identitatea culinară naţională vor fi principalele teme de dezbateri, dar şi alte câteva alte proiecte conexe. Începând de mâine în fiecare zi vom publica cel puţin un articol al colaboratorilor noştri cărora trebuie să le mulţumesc pentru interes şi susţinere. În acest moment avem pe site peste 200 de reţete şi treburi gospodăreşti din două caiete din perioada interbelică (unele mai scurte, altele mai lungi – noi am păstrat forma originală a lor, inclusiv ortografia) şi suntem în curs de digitalizare a altor câteva sute. Nu suntem şi nici nu ne dorim să fim un site de reţete dar aceste texte fac parte din patrimoniul gastronomic naţional”, Cosmin Dragomir iniţiatorul GastroArt

Redacţia:
Simona Lazăr (redactor colaborator)
Simona Lazăr este poetă, prozatoare, editoare și jurnalistă. Cercetează bucătăria veche și tradițiile ancestrale românești de mai mult de 13 an. A publicat două cărți de bucate: „Rețete de Paști”, în colaborare cu Simona Chiriac (2007) și „Rețete alese pentru post și Crăciun” (2010), ambele volume apărute la Editura „Jurnalul” (București). A publicat, la Editura Cartex (București), volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare” de Constantin Bacalbașa – ediție îngrijită și prefațată, cu câteva sute de note și anecdote. A prefațat volumele: „Rețete culinare turdene”, Dana Deac, editura reDescoperă, Cluj Napoca, 2005; „Cărticică folositoare” (reeditarea primei cărți de economie domestică publicată la București, în 1806), Editura Jurnalul, București, 2005; „Carte de bucate. 190 de rețete alese și încercate de o prietenă a tuturor femeilor celor casnice”, de Maria Maurer (reeditarea primei cărți de bucate tipărite în Țara Românească, în 1847, la București), Editura Jurnalul, București, 2006; „Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puțin românești”, Horia Vîrlan, Editura NOI – Mediaprint, București, 2009; „77 Istorii și rețete din Epoca de Aur”, Veronica Bectaș, Editura Cartex, București, 2010. A îngrijit cea mai nouă ediție a cărții de bucate a lui Radu Anton Roman, care a apărut într-un format nou, ilustrat și revizuit, sub titlul „Poveștile bucătăriei românești” (7 volume, Editura Jurnalul și Editura Paideia, 2010). În această nouă serie, semnează prefața volumului II. Are în pregătire volumul „Meniuri de la botezuri, logodne și nunți regale”.

Mircea Groza (redactor colaborator)
„Mircea Groza este un avid explorator al tradițiilor culinare, mereu în căutarea filonului vechi și autentic ce definește bucătăria țărănească și stilul de viață rural. Dincolo de descoperire, Mircea este un «reenactor» al rețetelor venite din vremuri îndepărtate sau din timpurile actuale, un artizan al gusturilor și savorilor”, Corina Bejinariu, director al Muzeului de Istorie și Artă Zalău .

Anda Becuţ (redactor colaborator)
Director Cercetare, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Anda Becuţ este Doctor în sociologie din 2011 şi cercetător în cultură din 2005 şi a coordonat mai multe studii despre cultură şi creativitate. Predă din anul 2013 cursul Antropologia practicilor culinare la Masterul de Antropologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București şi a coordonat trei numere dedicate alimentaţiei în revista International Review of Social Research, în calitate de editor invitat. Este interesată de antropologia alimentară, industrii culturale şi creative şi comunităţi rurale.

Florin Dumitrescu (redactor colaborator)
Florin Dumitrescu este textier, poet, prozator, publicist & copywriter. Este autorul lucrării de doctorat “Supermarketizarea tradițiilor” – coordonator Vintilă Mihăilescu, volum apărut la editura Cartier în 2015 și a volumului de texte de antropologie „Bâlciul Universității. Descoperind spiritul târgoveț în Bucureștiul postsocialist „– ebook, ed. Humanitas 2013.

Tiberiu Cazacioc (redactor colaborator)
Tiberiu Cazacioc este consultant în comunicare și marketing privind identitatea hranei, autodidact și practician format în ultimii 12 ani în proiecte relevante. A aprofundat subiecte precum dezvoltarea rurală bazată pe patrimoniu cultural imaterial, etnogastronomia, ecogastronomia, schemele de calitate ale UE (STG, DOP, IGP), mărci pentru produse alimentare artizanale, lanț alimentar scurt, agricultura comunitară, risipa de alimente, ecoturism. A publicat articole în presă, a semnat articole de specialitate, a fost lector și trainer, organizator de evenimente, facilitator de reuniuni tematice, invitat la emisiuni de specialitate la radio și TV, activist Slow Food și lider al grupului Slow Food București Valahia Gusturilor. Din partea DC Communication srl, GEA Strategy & Consulting sa, MEDIASPIN srl a lucrat în proiecte culturale, proiecte de comunicare pentru Comisia Europeană, diferite ministere (ex. MFE, MADR, Min. Finanțe), organizații private. Educație în științe economice (ASE, Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică), MA în comunicare și relații publice (SNSPA, 2010). Certificare COR ca trainer, manager de proiect, manager în turism.

Cosmin Dragomir (editor coordonator)
Cosmin Dragomir este jurnalist. În ultimii ani s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=77479

Publicat de la data mart. 27 2017. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE, VIRAL PE NET.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 iunie 2018, 5:47
 

N
Parţial înnourat cu furtună
23°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 73%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 22 iunie 2018
Zi
 

VSV
Parţial însorit cu furtună
31°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 8
Noapte
 

SV
Predominant înnourat cu furtună
15°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 8
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:50 si 21:00 In zona : Județul Arad: Pecica, Vinga, Secusigiu, Șagu, Felnac, Zădăreni;Județul Timiş: Orțișoara, Pișchia; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula peste 25 l/mp, grindină de dimensiuni mici.

Loto

Horoscop

  • 107.266 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team