100% Romantic – Concertul de inchidere a stagiunii de la Sala Radio

Vineri, 22 iunie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio închide stagiunea de concerte (2017-2018) de la Sala Radio printr-un eveniment special pe care nu trebuie să îl rataţi!

Sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel – care a colaborat cu artişti celebri precum Plácido Domingo, José Carreras, Anna Netrebko, Renée Fleming, Joyce DiDonato, veţi asculta un concert 100% romantic, cu două dintre emoţionantele capodopere ale romantismului muzical: Ceaikovski – Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră şi Brahms – Simfonia nr. 1. Cunoscuta lucrare semnată de Ceaikovski va fi un prilej deosebit de a o aplauda pe Dana Borşan – solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio – pianistă cu o activitate artistică foarte variată ce înseamnă peste 900 de concerte şi recitaluri în ţară, dar şi în Germania, Franţa, Irlanda, Norvegia etc.

Povestea concertului de pian creat de Ceaikovski este una foarte controversată. Respins iniţial de pianistul şi dirijorul rus Nikolai Rubinstein, căruia se spune că Ceaikovski ar fi dorit să îi dedice lucrarea sa, concertul a devenit ulterior una dintre cele mai cunoscute şi mai des interpretate partituri pentru pian compuse vreodată. În mod ironic, lucrarea care i-a produs poate cea mai mare suferinţă s-a dovedit a fi una dintre creaţiile care i-au asigurat posteritatea lui Ceaikovski. Din cauza respingerii iniţiale a concertului, compozitorul a dedicat lucrarea pianistului şi dirijorului german Hans von Bülow, care a interpretat premiera absolută a lucrării în 1875, la Boston, în SUA.

În partea a doua a serii veţi asculta Simfonia nr. 1 semnată de Brahms, despre care creatorul ei spunea că 21 de ani s-au scurs între primele schiţe şi definitivarea lucrării, în 1876. Acelaşi Hans von Bülow, de care se leagă premiera concertului lui Ceaikovski, a denumit simbolic partitura lui Brahms ca a X-a simfonie de Beethoven. Există o strânsă legătură între tema principală din finalul simfoniei lui Brahms şi cea din finalul Simfoniei a IX-a a lui Beethoven, fapt care nu este o întâmplare şi nicidecum un plagiat, ci o intenţie declarată a lui Brahms de a aduce un omagiu marelui Beethoven.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şiwww.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.