Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

11 decembrie – Ziua internaţională a munţilor

Publicat: marți, 11 decembrie 2018

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.

Pentru anul 2018, tema propusă este „#MountainsMatter”, potrivit http://www.un.org.

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.

Acoperind aproximativ 22% din suprafaţa Pământului, munţii joacă un rol important în direcţia spre o creştere economică sustenabilă. Munţii nu doar furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc la munte, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.

Munţii furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totuşi, în zonele muntoase se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale. Statisticile arată că o persoană din trei dintre locuitorii de la munte din ţările în curs de dezvoltare este vulnerabilă în faţa nesiguranţei hranei şi se confruntă cu sărăcie şi izolare.

Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităţilor durabile care pot aduce beneficii atât comunităţilor din zonele înalte, cât şi a celor din zonele joase, precum şi de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuţie la degradarea ecosistemelor fragile din munţi.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=107138

Publicat de la data dec. 11 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Mediu, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 septembrie 2019, 8:28
 

E
Predominant însorit
15°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 54%
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:54
Apus: 19:27
Prognoza 16 septembrie 2019
Zi
 

VSV
Soare
29°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

NNV
Senin
13°C
Vânt: 0 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 228.853 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team