121 de ani de istorie recentă a Bucureştiului Zona Foişorul de Foc, între pitoresc şi soluţii rezidenţiale moderne

Foişorul de Foc, alături de piaţa cu acelaşi nume, se numără printre locurile-cheie pentru Bucureştiul ultimului secol, fiind unul din monumentele de renume din zona istorică a Capitalei. Dat în folosinţă în 1892 ca turn de observaţie împotriva incendiilor, clădirea era la sfârşitul secolului al XIX-lea cea mai înaltă construcţie a oraşului. În prezent, zona este una în care atmosfera tipică a Bucureştiului de altădată, cu străzile lui pitoreşti, se îmbină în mod reuşit cu proiecte rezidenţiale noi, de o arhitectură aparte.

 

Ultimul Foişor de Foc al Capitalei a fost construit la finalul secolului al XIX-lea cu scopul de a rezolva două mari probleme ale oraşului: să supravegheze în continuare Capitala şi să alarmeze pompierii în caz de incendiu, după ce Turnul Colţii, cel mai vechi foişor, fusese demolat, dar şi să modernizeze alimentarea cu apă a zonei de est a oraşului.

Foişorul de Foc, niciodată complet funcţional

Lucrările la cea mai înaltă clădire a Capitalei de la vremea respectivă au durat 2 ani, între 1890 şi 1892, Foişorul de Foc fiind proiectat de George Mandrea, profesor la Şcoala de Arhitectură din Bucureşti. Deşi iniţial fusese gândit ca rezervor de apă care, datorită înălţimii, să fie şi turn de observaţie, la finalul lucrărilor, Primăria a constatat că nu are la dispoziţie pompe suficient de puternice care să ridice apa la nivelul rezervorului.

Timp de 42 de ani, turnul de 42 metri înălţime a funcţionat astfel doar ca post de pompieri, până când alte clădiri mai înalte au fost construite în Capitală. Ulterior, anunţurile privind eventualele incendii s-au făcut prin intermediul telefonului.

 

În prezent, Foişorul de Foc găzduieşte Muzeul Naţional al Pompierilor Români, obiectivul turistic serbând anul acesta 50 de ani de existenţă. Deschis în 1963, aici sunt expuse pompe, machete, uniforme vechi de pompieri-militari, documente şi medalii, descrierea funcţiilor din companie şi obiecte din arsenalul de atunci al companiei de pompieri.

 

Mântuleasa lui Eliade, în apropiere

Un punct de reper în peisajul citadin actual, aflat tot în această zonă, este şi strada Mântuleasa, cunoscută în special datorită nuvelelor lui Mircea Eliade. Clasificată drept monument naţional, strada aminteşte de Micul Paris prin casele vechi boiereşti şi castanii seculari, păstrând structura de acum 300 de ani. În secolul al XIX-lea, Mântuleasa era cartierul rezidenţial al liber profesioniştilor. Tot aici se afla şi şcoala la care a fost elev Mircea Eliade, dar şi Biserica Mântuleasa – prezentă aici şi astăzi -, ridicată în 1733 în amintirea negustorului cu acelaşi nume de către soţia acestuia.

Arhitectură aparte şi soluţii rezidenţiale premium

Tot în zona Foişorului de Foc sunt în prezent disponibile şi soluţii rezidenţiale noi pentru persoanele care doresc să se mute în centrul Capitalei. În imediata apropiere a Foişorului de Foc, se află ansamblul rezidenţial Evocasa Selecta, un proiect realizat de dezvoltatorul imobiliar Adama. În incinta complexului, sunt disponibile apartamente de două, trei şi patru camere adresate segmentului premium. Complexul cu o arhitectură aparte şi o faţadă unică în zonă oferă locatarilor apartamente cu suprafeţe generoase şi un design futurist, dar şi finisaje de top.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.