135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-ruse

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu l-a primit marţi pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malghinov. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut schimbul scrisorilor de felicitare din partea miniştrilor afacerilor externe ai celor două state, cu ocazia aniversării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-ruse.
Secretarul de stat Bodgan Aurescu a evidenţiat dinamica pozitivă a dialogului bilateral din ultima perioadă, în măsură să asigure dezvoltarea cooperării bilaterale cu Federaţia Rusă.
Cu această ocazie, a accentuat mesajul ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, din scrisoarea transmisă omologului rus, privind „încrederea că simbolistica degajată cu astfel de ocazii este în măsură să contribuie la valorificarea corespunzătoare a momentelor de referinţă ale istoriei noastre comune în scopul definirii unor modele pentru edificarea unui viitor pe un fundament solid şi transparent.”, precum şi dorinţa „de a acţiona pe linia sporirii încrederii şi cunoaşterii reciproce la nivelul societăţilor” română şi rusă.
Schimbul de scrisori este realizat în continuarea demersurilor întreprinse pe parcursul anului 2013 în comun de Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti pentru marcarea momentului aniversar menţionat, precum şi a 10 ani de la semnarea Tratatului privind relaţiile prieteneşti şi de colaborare dintre România şi Federaţia Rusă.

Anul acesta se aniversează 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-ruse dintre România şi Federaţia Rusă şi 10 ani de la semnarea Tratatului privind relaţiile prieteneşti şi de colaborare dintre cele două ţări.
La 4 iulie 2013 ministrul de externe al României, Titus Corlăţean şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au efectuat un schimb de mesaje de felicitare cu ocazia aniversării a 10 ani de la semnarea Tratatului privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă. În acelaşi cadru, al marcării simbolisticii în relaţia bilaterală româno-rusă, ministrul Titus Corlăţean a înmânat omologului rus Serghei Lavrov în data de 9 iulie 2013, la Moscova, timbrul aniversar „România şi Federaţia Rusă, 10 ani de la semnarea Tratatului privind relaţiile prieteneşti şi de colaborare”, care scoate în evidenţă două edificii de cultură reprezentative din România şi Federaţia Rusă – Ateneul Român şi Teatrul Bolşoi.
De asemenea, astăzi, 15 octombrie 2013 (ora 19.00), Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti va organiza, la Ateneul Român, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României, un concert dedicat aniversării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Federaţia Rusă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.