150 de milioane de euro pentru cercetarea în domeniul cerebral

La începutul inițiativei sale intitulate „Luna europeană a creierului”, Comisia Europeană a alocat fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro pentru 20 de noi proiecte internaționale de cercetare în domeniul cerebral. Acestea ridică totalul investițiilor UE în cercetarea în domeniul cerebral la peste 1,9 de miliarde de euro, începând din 2007.

„Luna europeană a creierului” (#brainmonth) va scoate în evidență cercetarea și inovarea europeană în domeniul neuroștiinței, cogniției și în domenii conexe prin intermediul a peste 50 de evenimente organizate în întreaga Europă în luna mai a acestui an. Inițiativa urmărește să valorifice cele mai recente realizări în acest domeniu, dar și să solicite un efort mai decisiv în vederea combaterii afecțiunilor cerebrale. Ea urmărește, de asemenea, să scoată în evidență faptul că studierea creierului poate revoluționa informatica. Inițiativa intervine deoarece profilul cercetării în domeniul cerebral s-a extins recent cu noile proiecte ambițioase din UE (inițiativa emblematică în domeniul FET, proiectul privind creierul uman — IP/13/54 și MEMO/13/36) și din SUA (proiectul CREIERUL).

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Numeroși europeni sunt susceptibili să fie afectați de o afecțiune sau boală care are legătură cu creierul în decursul vieții. Tratarea celor afectați ne costă deja 1,5 milioane de euro la fiecare minut, iar această povară pentru sistemele noastre medicale este foarte probabil să crească în condițiile îmbătrânirii populației. Cercetarea în domeniul cerebral ar putea contribui la reducerea suferinței a milioane de pacienți și a celor care se ocupă de îngrijirea acestora. Descifrarea secretelor privind modul în care funcționează creierul ar putea, de asemenea, deschide un nou univers de servicii și produse pentru economiile noastre.”

Aproximativ 165 de milioane de europeni sunt susceptibili să sufere de boli legate într-o anumită formă de creier pe parcursul vieții. Pe măsură ce populația îmbătrânește, cu tot mai multe persoane care suferă de Alzheimer și de alte afecțiuni neurodegenerative sau psihice legate de îmbătrânire, costurile de tratament riscă să crească puternic. Găsirea unor modalități mai bune de prevenire și tratare a afecțiunilor cerebrale a devenit, prin urmare, o chestiune urgentă. Înțelegerea modului în care funcționează creierul este importantă și pentru a ne menține economiile în avangarda noilor tehnologii ale informației și serviciilor.

„Luna europeană a creierului” va sublinia importanța crucială a cercetării în domeniul cerebral și a asistenței medicale pentru societățile și economiile noastre, va valorifica realizările UE în aceste domenii, va dezbate pe tema viitoarei direcții a cercetării și politicii din domeniu, va discuta modul în care se poate îmbunătăți alocarea resurselor, atât în cadrul diferitelor țări, cât și între ele și va înlătura tabu-urile legate de sănătatea mintală. A se vedea, de asemenea, MEMO/13/390.

Cele 20 de proiecte incluse pe lista scurtă pentru finanțare din partea UE ar trebui să livreze cunoștințe noi și inovații în domenii-cheie precum traumatismele cerebrale, tulburările psihice, durere, epilepsie și tulburările pediatrice de comportament. Deși proiectele nu pot fi menționate înainte de încheierea acordurilor de finanțare nerambursabilă, acestea ar trebui să înceapă în această vară. Industria de resort și micii partenerii de afaceri vor avea o implicare deosebit de puternică în trei dintre domenii — tulburările psihice, epilepsia și tulburările pediatrice de comportament — pentru a stimula inovarea și soluțiile pentru viața de zi cu zi.

Bugetul UE a acordat peste 1,9 miliarde de euro pentru cercetarea în domeniul cerebral de la începutul actualului program-cadru al UE pentru cercetare, PC7 (2007-2013). Acesta a finanțat 1.268 de proiecte având 1.515 participanți din UE și din afara acesteia. Oportunități pentru cercetarea în domeniul cerebral vor exista și în cadrul celor trei piloni ai programului „Orizont 2020”, următorul program de cercetare și inovare al UE — „excelența științifică”, „poziția de lider în sectorul industrial” și „provocări societale”. Provocarea legată de „Sănătate, schimbările demografice și bunăstare”, care va încerca să îmbunătățească diagnosticarea, înțelegerea și tratamentul bolilor, va avea o importanță deosebită.

Programul „Lunii europene a creierului” cuprinde peste 50 de evenimente privind creierul uman de la conferințe, ateliere de lucru și întâlniri până la școli de vară și cursuri de predare. Șase dintre aceste evenimente sunt organizate de președinția irlandeză a UE. Comisia Europeană va organiza două conferințe importante, în data de 14 mai la Bruxelles, și — împreună cu președinția irlandeză a UE — în perioada 27/28 mai la Dublin.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.