1968-2013, 45 de ani de televiziune militară

Redacţia Emisiunilor Militare de televiziune, un reper important în mass media românească, împlineşte 45 de ani de existenţă. Pro Patria “funcţionează” pentru cei care cred în valorile euroatlantice, în succes, în competiţie, în dialog, în respect faţă de instituţia militară. Pentru cei care vor să construiască, pentru cei care creează, învaţă, muncesc, ajută, dezvoltă, admiră, salută, zâmbesc, speră, cred, luptă şi iubesc.

Prima emisiune militară de televiziune a prins contur la 30 martie  1968, se numea De strajă Patriei şi a intrat în grila de programe a Televiziunii Române cu o săptămână înainte ca trupele Tratatului de la Varşovia să invadeze Cehoslovacia.
Se lucra cu film pe 16 mm, la început alb-negru, apoi color. Din cele 30 de minute ale emisiunii, doar aproximativ 10 erau realizate efectiv pe teren, restul fiind transmise în direct, din studio, sub forma unor interviuri şi mese rotunde minuţios pregătite.
De atunci, emisiunea armatei nu a lipsit din casele românilor nici chiar în perioada de austeritate, dintre anii 1984 şi 1989, cu excepţia a şapte luni din anul 1987. Pe vremea aceea, emisiunea armatei era foarte vizionată pentru că astâmpăra setea publicului telespectator de a afla informaţii din viaţa militară.

După anul 1990, Redacţia Emisiunilor Militare de televiziune, redenumită Pro Patria, a cunoscut aceeaşi evoluţie ca şi cea a societăţii româneşti. Frenezia libertăţii de exprimare şi pionieratul adaptării unor noi formule publicistice au constituit nota caracteristică a producţiilor redactorilor  militari. Noua echipă s-a format din vechiul nucleu al redacţiei De strajă patriei, la care s-a adăugat un grup de profesionişti cu state vechi în televiziunea naţională. Emisiunea, al cărei spaţiu de emisie a crescut la o oră, ocupa o poziţie de invidiat în grila de programe a Televiziunii Române – vineri, la ora 18,30 – coordonate neschimbate timp de şapte ani. Sumarele ediţiilor difuzate alcătuiau o cronică în marş, completă şi obiectivă a vieţii Armatei României, începând cu acţiunile de politică externă ale Ministerului Apărării Naţionale şi terminând cu tragerile de luptă dintr-un poligon izolat pe un vârf de munte.
În timpul campaniei de integrare a României în NATO, echipele Pro Patria au fost nelipsite de la toate contactele oficiale pe tema integrării euro-atlantice, de la marile exerciţii ale Parteneriatului pentru Pace desfăşurate în România şi din misiunile internaţionale la care militarii români au participat.
Arhiva ediţiilor difuzate este povestea unor generaţii. De la valorile strămoşeşti la batalioanele prezente în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Afganistan şi Irak. Teme mari, total necunoscute, au fost abordate. Emisiunea avea forţă, pasiune, tandreţe, echilibru, luciditate şi imaginaţie. Ea reuşea să informeze şi să responsabilizeze.

Emisiunile erau difuzate într-un format special: reportaj, documentar, anchetă, dezbatere, informaţii la obiect. Diversitatea formelor de abordare, multitudinea tehnicilor de realizare, limbajul simplu, pe înţelesul tuturor, au făcut din emisiunea Pro Patria una dintre emisiunile iubite de public. Audienţele au stat de partea ei. Deşi între timp a apărut concurenţa posturilor de televiziune comerciale,  Pro Patria  continua să aibă un share de 18,6 la sută, ceea ce înseamnă că aproximativ un telespectator din cinci o urmărea.

De-a lungul vremii, emisiunea a rezistat tuturor schimbărilor care au apărut în viaţa românilor. La destinul ei fantastic au contribuit jurnaliştii militari şi civili Ioan Costea, Nicolae Cenuşă, Vasile Mireuţă, Ioan Mija, Valeriu Pricină, Lică Pavel, Vasile Motilică, Haralambie Bârzan, Constantin Adochiţei, Benone Neagoe, George Mihalcea, George Derevlean, Elena Olariu, Călin Hentea, Constantin Corneanu, Alexandru Leaua, Carmen Creţu, Celina Petrescu, Laurenţiu Sfinteş, George Vasile, Mihaela Lică, Alice Moldovan, Constantin Spînu, Vasile Dinu, Diana Şişu, Anda Cezarina Vladu, alături de operatorii de imagine, editorii şi tehnicienii Eugen Botez, Dinu Marian, Adrian Buhlea, Ene Arşinel, Ion Chiţa, Florin Ivan, Daniel Domenico, George Motoacă, Mirela Colotelo, Iuliana Vlad, Ştefan Bratosin, Florin Zaharia.  Relaţia dintre ei şi televiziunea naţională a fost una de durată. Emisiunile, reportajele şi documentarele lor au participat la festivaluri, au luat premii naţionale şi internaţionale.
Emisiunea a dispărut din grila de programe a TVR în perioada 2006 – 2009. La 19 septembrie 2009, Pro Patria a revenit pe postul naţional cu un nou stil, cu noi linii grafice şi editoriale.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.