2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, în urmă cu 5 ani. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.
Ca în fiecare an, organizațiile din România se raliază și ele acestor mișcări.

Cu prilejul zilei de 2 Aprilie, FEDRA – Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist organizează, prin intermediul fundațiilor și asociațiilor membre, o serie de manifestații și evenimente, atât în București cât și în țară, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a publicului asupra autismului dar și de a atrage atenția autorităților asupra nevoilor comunității persoanelor cu autism din România.

În București
Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația Învingem Autismul și Asociația Help Mălin, membre ale FEDRA, au pregătit acțiuni și manifestații publice, precum și o conferință internațională, după următorul calendar:

– Nopțile de 1 spre 2 și 2 spre 3 aprilie, iluminarea în albastru a clădirilor Guvernului și Parlamentului,
– Noaptea de 2 spre 3 aprilie, iluminarea în albastru a clădirii Teatrului Național și a Arcului de Triumf

– 2 aprilie – manifestații în centrul Capitalei
Orele 10.00 – Depunere de cereri de emigrare la ambasada UK – semnal de alarmă cu privire la lipsa de speranță a parinților, legat de șansele pe care le au copiii lor cu autism în România (acțiune desfășurată la inițiativa Asociației AUTISM România),
Orele 11.00 – 11.15 Adunare în fața Teatrului Național București și desfășurarea, pe fațada Teatrului, a unui mesh cu funda puzzle, simbolul luptei pentru cauza autismului,
Orele 11.15 – pornire către Piațeta de deasupra parcării subterane de la Universitate,
Orele 11.30 – 12.00 gruparea participanților în forma fundei puzzle, în Piațetă,
Orele 12.00 – lansare de baloane albastre.

– 3 Aprilie – Palatul Parlamentului, orele 9.00 – 15.30, Conferința internațională cu tema :
“Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenția recuperării, funcționalității, integrarea socială, educațională și profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist”.
Participă, în calitate de vorbitori : reprezentanți ai unor instituții prestigioase din California (SUA), Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda și Suedia, țări cu vastă experiență de furnizare de servicii și de integrare a persoanelor cu autism și cu dizabilități în general, reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, autorităților naționale și locale, organizațiilor neguvernamentale de profil.

Se vor puncta încă o dată problemele cu care se confruntă România pe zona autismului, nevoile, inițiativele și pașii făcuți până în prezent pentru îmbunătățirea reglementărilor legislative precum și ce este necesar să fie facut pe viitor. Conferința este deschisă presei.
În țară

Simultan, în aceeași perioadă, organizațiile membre FEDRA desfășoară evenimente similare în: Baia Mare, Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Piatra Neamț, Pitești.
(*atașat, harta detaliată a manifestațiilor).
În semn de solidaritate cu persoanele cu autism, vor fi iluminate în albastru clădirile: Casa Sfatului din Brașov, Cetatea Brașov, Centrul Cultural Reduta din Brașov, Primăria Brașov, Primăria și Turnul Ștefan din Baia Mare, Centrul istoric din Bistrița Năsăud, Cazinoul din Cluj Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăria Iași, Universitatea “Al. I Cuza” Iași,  Universitatea “Petre Andrei” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, Primăria municipiului Pitești.

Toate aceste clădiri iluminate în albastru în jurul datei de 2 Aprilie se alătură campaniei internaționale, devenită deja celebră – “Light It Up Blue”, în cadrul căreia în jur de 3000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, amintim:  Spinnaker Tower – Portsmouth, Marea Britanie; Primăria şi National Concert Hall – Dublin, Irlanda; Primăria Nicosia – Cipru; Empire State Building şi Rockefeller Center din New York, SUA; Willis Tower – Chicago, SUA, CN Tower – Toronto, Canada, Bell Tower – Perth Western, Australia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.