21 Martie 2013: Celebrarea celei de-a VIII-a ediţii a Zilei Mondiale a Sindromului DOWN

Asociaţia DOWN Bucureşti împreună cu ASDB şi Asociaţia Angels Down, organizează în acest an ”ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN”, creând o punte între societate şi persoanele cu sindrom Down şi familiile acestora. Scopul acestei manifestări este de a informa şi de a atrage atenţia societăţii şi autorităţilor asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranţei şi deschiderii faţă de incluziunea socială a persoanelor cu Sindrom Down. De asemenea, se urmăreşte promovarea valorizantă a posibilităţilor persoanelor cu sindrom Down, punându-se accentul pe faptul că sunt parte a societaţii şi în condiţiile în care au un mediu adaptat – pot practica sportul, dansul, pot lucra, realiza obiecte artistice, aducându-şi astfel în mod constructiv aportul la dezvoltarea societăţii din care fac parte

Scurt istoric:

La nivel mondial, initiaţiva acestei manifestări a apărut in noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele acţiuni de amploare care au atras atenţia asupra importanţei întelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local in multe state. Toate acestea au dus in mod firesc la pornirea demersurilor de declarare oficiala a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută si de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie – ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN. În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, in cadrul organizaţiilor ce au in componenţă persoane cu sindrom Down. Astfel 21 martie 2013 aduce cu sine a opta ediţie a celebrării Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Ce este sindromul Down:

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este greu de apreciat în momentul naşterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă.

  

Data:     Joi,  21 martie 2013

Participanţi: Organizaţii ce au ca beneficiari persoane cu sindrom Down din Bucureşti, din ţară şi din străinătate – sunt aşteptate peste 200 persoane cu sindrom Down împreună cu insoţitori, voluntari, reprezentanţi ai asociaţiilor, partenerilor şi ai massmedia – adică un total de aproximativ 500 participanţi. Dintre acestea se remarcă: Asociaţia Down Bucureşti, ASDB, Asociaţia Angels Down, Asociaţia Never Down Buzău, Asociaţia ”DAI O ŞANSĂ” Alexandria, ALDO-CET Băileşti, Asociaţia Hoffnung România, Families Solidarity Association with Disabilities of North Cyprus, Şcoli Speciale din Bucureşti, etc.

Dintre acestea se remarcă: Asociaţia Down Bucureşti, ASDB, Asociaţia Angels Down, Asociaţia Never Down Buzău, Asociaţia ”DAI O ŞANSĂ” Alexandria, ALDO-CET Băileşti, Asociaţia Hoffnung România, etc.

Principalele activităţi:

Partea I:  ora 09:00 – Competiţia Sportivă “World Down Syndrome Day – Bucharest Romania”

Locaţia: “CENTRUL SPORTIV APOLLO”  bd. Energeticienilor nr. 5 , sector 3, Bucureşti

Activitatea se va desfăşura sub forma unei competiţii sportive; această componentă are ca rol   exercitarea abilităţilor sportive şi locomotorii a tinerilor şi copiilor cu sindrom Down. Competiţia nu are în vedere stimularea spiritului competitiv, ci mai degrabă încurajarea unui ritm de viaţă activ şi sănătos.

–  această primă parte va debuta  cu o defilare a delegaţiilor însoţite şi ghidate de voluntarii   din cadrul C.N. “Gheorghe Şincai”, fiecare grup având astfel şansa să se prezinteurmând deschiderea oficială cu un mic spectacol având valenţe sportive dar şi artistice, continuându-se ulterior cu încălzirea sportivilor într-un ritm antrenant şi distractiv, mai exact, prin dans.

  va incepe apoi competiţia propriu-zisă, sub forma unui circuit sportiv de tip traseu-aplicativ, mai întâi cei mici şi apoi cei mari.

  ca răsplată a eforturilor depuse, participanţii vor fi felicitaţi şi premiaţi cu diplome şi medalii.

–  urmează momentul bucuriei, al fraternizării, al dansului – toate in acordurile melodiilor interpretate de Tudor Man.

 număr sportivi participanţi – 200, voluntari – 95

Evenimentul va fi supravegheat medical de Ambulanţa BGS, iar sportivii şi voluntarii vor beneficia de o gustare şi hidratare. Sonorizare asigurată de DJ LEO

 
Partea II:  ora 17:30 – “Seara dedicată persoanelor cu sindrom Down si familiilor acestora”

Locaţia: Sala de Conferinţe “Henry Coandă” din cadrul RIN Airport Hotel – Calea Bucureştilor, nr. 255A, Otopeni, Ilfov

Participanţi aşteptaţi – peste 400.

Activitatea se va desfăşura într-o notă festivă,  punându-se accent pe componenta artistică;

 seara va fi marcată de discursurile invitaţilor speciali, dar mai ales de momentele artistice (dansuri, scenete, etc.) ale tinerilor/copiilor cu  sindrom Down din fiecare  asociaţie/delegaţie prezentă.

– va urma apoi momentul culminant al serii – recitalul Trupei Hi-Q – ale cărei melodii sunt iubite si fredonate de toţi participanţii la eveniment.

 în încheiere, invitaţii se pot distra în cadrul petrecerii organizată special pentru ei, antrenată de muzica lui DJ LEO.

Media va beneficia de un spaţiu special amenajat pentru realizarea interviurilor.

Transportul asigurat din Bucureşti, de la staţia de Metrou “Aurel Vlaicu” dus şi întors, începând cu orele 16:30 până la orele 22:00.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.