22 septembrie – Echinocțiul de toamnă

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomicăAcesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

La latitudinile tarii noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Tradiții

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamnă. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig. Tradiţia spune că florile se plâng una către alta pentru a se usca. Acum se face primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Se bat nucii, se adună merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.

Influența echinocțiului asupra stării de spirit

Echinocțiul este caracteristic începerii unui nou anotimp, tot el este asociat vieții (venirea primăverii semnifică naștere și viață) și morții (venirea toamnei înseamnă hibernare).
Prin urmare, dacă vom fi atenți, vom constata că Terra însăși are nevoie de o perioadă de somn (Emisfera Nordică) de 6 luni, timp în care toți oamenii care vor fi sub influența acestor schimbări energetice vor căuta sensurile ascunse ale unor probleme, răspunsuri la întrebări, vor număra câștigurile etc.

Urmatoarele date ale echinocțiului de toamnă

Ora de vară = TLR + o oră = GMT + trei ore

An Zi Ora (ora de vară)
2017
22 septembrie
23:01
2018
23 septembrie
04:54
2019
23 septembrie
10:50
2020
22 septembrie
16:30

Tabel cu echinocțiul de toamnă din 1900 până în 2100.

Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”sfatulparintilor.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.