239 de scoli din Romania au participat la competitia “Fara Ura, cu Toleranta”

În cadrul unui eveniment desfăşurat la Spaţiul Public European din Bucureşti, a avut loc premierea câştigătorilor competiţiei şcolare Fără Ură, cu toleranţă. Concursul, lansat în data de 7 februarie 2017 cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, a reunit 300 de proiecte din 239 de şcoli înscrise în competiţie şi a implicat peste 24.000 de persoane în activităţile desfăşurate la nivel naţional de către elevi şi cadre didactice.

“Ca în fiecare an, concursul adresat şcolilor a stârnit interesul elevilor şi cadrelor didactice, astfel că ne-am bucurat să vedem că proiectele au fost foarte numeroase şi consistente. Având în vedere complexitatea probelor şi etapelor concursului, sperăm că efortul depus de cei implicaţi va avea efecte concrete în diminuarea şi conştietizarea bullyingului.”,  a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al  Organizației Salvaţi Copiii România.

Miza concursului a fost conștientizarea  efectelor  pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor. Statisticile celei mai recente cercetări Salvaţi Copiii pe această temă, menţionează că fenomenul se menţine la cote ridicate, 46% dintre copii declarând că au fost martorii unei situaţii de bullying în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.

Adeseori, comportamentele asociate bullying-ului sunt interpretate de numeroși adulți, părinți și cadre didactice, ca strategii de adaptare firești pe care copiii le folosesc în mod natural și pentru care nu este necesară intervenția adulților. În realitate, comportamentele de bullying reprezintă unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru sănătatea și protecția copiilor, care prin caracteristicile specifice (dezechilibru de putere, regularitate, intenția de a provoca suferință fizică și / sau emoțională), devine imposibil de gestionat doar la nivelul grupului de copii”, declară Diana Stănculeanu, psiholog Salvaţi Copiii.

La concurs au participat elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar. Competiția a beneficiat de susţinerea Ministerului Educaţiei Naţionale, desfăşurându-se în perioada  7 februarie – 24 martie 2017, iar copiii şi adolescenţii au participat potrivit ciclului de învăţământ în care se încadrează. Câştigătorii competiţiei au fost:

  • categoria I (clasele I-IV) – Premiul I: Şcoala Metropolitană ARC Bucureşti; Premiul II : Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, Bistriţa-Năsăud; Premiul III: Şcoala Gimnazială Oprea Iorgulescu, Câmpulung.
  • categoria II (clasele V-VIII): Premiul I: Şcoala Gimnazială nr. 10, Bacău; Premiul II: Scoala Gimnazială2 Râmnicu Sărat; Premiul III: Colegiul Naţional Spiru Haret, Tecuci.
  • categoria III (clasele IX-XII): Premiul I: Liceul de Arte H. Darclee, Brăila; Premiul II: Colegiul Naţional Carol I, Craiova; Premiul III: Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, Baia Mare.

Autorii proiectelor câstigătoare au primit diplome din partea Ministerului Educației Naţionale şi Salvaţi Copiii. Recompensarea claselor câştigătoare a constat în echipamente care vor facilita procesul educațional.

Note pentru redactori:

  • Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
  • Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional.
  • Organizaţia Salvați Copiii desfășoară, din anul 1990, programul ”Şi noi avem drepturi!”, având ca scop informarea copiilor în vederea conştientizării drepturilor şi responsabilităţilor lor, sensibilizarea adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului şi, nu în ultimul rând, stimularea copiilor şi tinerilor să participe în programe şi acţiuni sociale.
  • Premiile au fost oferite de către sponsorii competiţiei: UPC, Telekom Romania, Allview, Orange şi au constat în televizoare SMART, laptop-uri, tablete şi videoproiectoare, iar deplasarea câștigătorilor şi organizarea conferinţei au fost posibile cu sprijinul Fundaţiei Amaris.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.