26 iunie – Ziua Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este  anual marcată la data de  26 iunie, de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator sau științific, precum și prin ceremonii militare specifice organizate de unități ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Legea nr. 96/1998 statuează data de 26 iunie drept Ziua Drapelului Național. Cu acest prilej, sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național în Capitală și în toate municipiile reședință de județ.

Constituția României din 2003 stipulează: „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

Drapelul Național a fost decretat pentru prima oară ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească la 14/26 iunie 1848, având înscrisă pe el deviza „Dreptate, Frăție”.

El nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori.

Documente sigilografice atestă faptul că în unele epoci istorice drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roșul în partea superioară, galbenul în mijloc și albastrul la bază. De asemenea, proporția culorilor nu a fost aceeași cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul și chiar Ștefan cel Mare.

În contextul revoluționar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naționale, și revoluționarii români, aflați la Paris la izbucnirea revoluției, vor arbora drapelul albastru, galben, roșu, cu albastru la hampa. Așa va fi și consfințit ca Drapel Național prin Decretul nr. 1 din 14/26 al Guvernului provizoriu de la București.

Guvernul provizoriu hotăra că „Steagul național va avea trei culori — albastru, galben și roșu”. Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri, cât și pe monumentele și decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte „Dreptate, Frăție”. Drapelul Național tricolor, roșu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfințit a doua zi în cadrul marii adunări naționale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci înainte Câmpia Libertății.

La 13 iulie 1848, prin Decretul 252, Guvernul revoluționar a stabilit ca dispunerea culorilor tricolorului să fie de la lance astfel: albastru închis, galben deschis și roșu carmin. S-a dispus totodată confecționarea de steaguri naționale care să fie arborate în toate localitățile. Din păcate, se mai păstrează doar foarte puține, cum este piesa expusă la Muzeul Național de Istorie a României și care a aparținut Gărzii orășenești din Slatina.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.