40% din arborii europeni, în pericol

 

Aproape jumătate din speciile de arbori prezente în Europa sunt ameninţate cu extincţia, a avertizat Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), unul dintre principalele pericole fiind introducerea în habitatele europene a unor specii invazive, informează AFP.

Este pentru prima dată când UICN, o organizaţie cu sediul general în oraşul elveţian Gland, a publicat o „Listă Roşie” a arborilor europeni. Cu această ocazie, organizaţia a analizat situaţia celor 454 de specii de copaci prezente în Europa. Unii dintre ei cresc şi în alte zone din lume.

Dintre aceste specii, 42% sunt considerate ca fiind ameninţate şi prezintă din acest motiv „un risc ridicat de extincţie”, precizează raportul întocmit de UICN. În ceea ce priveşte speciile endemice – care cresc doar în Europa – 58% sunt ameninţate şi 15% se află într-un pericol critic.

Introducerea speciilor invazive, exploatarea non-durabilă a pădurilor şi dezvoltarea urbană reprezintă principalele ameninţări aflate la originea declinului speciilor de arbori de pe continentul european.

Bolile, despăduririle, creşterea animalelor şi modificarea ecosistemelor, asociată în special cu incendiile, reprezintă tot atâtea pericole care ameninţă copacii din Europa.

E alarmant să constaţi că mai mult de jumătate din speciile de arbori endemice din Europa sunt astăzi ameninţate cu extincţia”, a declarat Craig Hilton-Taylor, coordonatorul diviziei însărcinate cu elaborarea „Listei Roşii”, citat în comunicatul publicat de UICN.

Potrivit UICN, scoruşii sunt deosebit de ameninţaţi, trei sferturi dintre cele 170 de varietăţi europene de scoruş fiind ameninţate cu extincţia. Castanul sălbatic, atacat de molia minieră a frunzelor de castan, o insectă dăunătoare originară din Balcani, este considerat de acum înainte o specie vulnerabilă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.