45 de ani de la invazia trupelor Pactului de la Varsovia asupra Cehoslovaciei: Expozitie foto reprezentativa

Anul acesta se implinesc 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra Pragai, cand forte militare din Uniunea Sovietica si aliatii ei din Pactul de la Varsovia, cu exceptia notabila a Romaniei, au invadat Cehoslovacia. Romania, de altfel, s-a opus public invaziei, criticand politica sovietica.

In timpul celor sapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci in varsta de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reusit ulterior sa le scoata din tara. Fotografiile lui au fost publicate de agentia Magnum Photos in 1969, in numeroase reviste internationale cu ocazia implinirii unui an de la invazie, fara a mentiona numele autorului. Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanti fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia in 1985, dupa moartea tatalui sau, care a ramas in Cehoslovacia.

Centrul Ceh Bucuresti impreuna cu Institutul Francez din Romania vor aduce in aceasta toamna, pentru prima oara in Bucuresti, expozitia Josef Koudelka – Invazie 68 Praga. Vernisajul va avea loc pe data de 17 octombrie, ora 19:00, la Anexa MNAC (Calea Mosilor nr. 62 – 68, et.3), in prezenta artistului. „Ma bucur ca aceasta expozitie unica va fi prezentata in Romania, o tara ai carei cetateni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia in 1968. Invazia a determinat soarta unei intregi generatii a natiunii noastre si pozitia Romaniei de atunci este bine stiuta in Republica Ceha”, declara Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti. Expozitia va fi insotita de albumul de fotografie Invazie 68 Praga, publicat in Romania de Editura ART.

Foto@Josef Koudelka/Magnum Photos

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.