5 cărți esențiale despre sănătatea mintală și adaptare în noile colecții de psihologie ale Editurii Trei, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024

În perioada 29 mai – 2 iunie, în intervalul 10:00-20:00, respectiv 10:00-21:00 (vineri și sâmbătă) Editura Trei îi așteaptă pe toți cei care vor să fie la curent cu cele mai relevante informații din domeniul psihologiei, psihoterapiei și sănătății mintale să descopere noile titluri ale Salonului Internațional de Carte Bookfest 2024.

La standul B10 din Pavilionul B2 Romexpo, în colecții dedicate atât publicului larg, cât și specialiștilor, Editura Trei prezintă  o serie de noutăți care le pot fi sprijin cititorilor în aceste vremuri încărcate de stres.

Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală este un volum relevant în ceea ce privește înțelegerea perpectivei comune actuale asupra tulburărilor mintale.

Publicată în România la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru toți, cartea examinează convingerile și prejudecățile legate de sănătatea mintală și de diferitele tratamente.

Fiecare capitol acoperă fie un mit diferit, fie un set de mituri interconectate cu privire la bolile mintale și la tratamentul acestora.

Axându-se pe cercetările științifice pentru a clarifica realitatea acestor probleme psihologice, autorii Hal Arkowitz și Scott Lilienfeld, foști profesori de psihologie la Universitatea Arizona și, respectiv, la Universitatea Emory din Atlanta, oferă cititorilor o viziune mai echilibrată și mai precisă asupra unor subiecte importante cu care astăzi omenirea se confruntă într-o proporție foarte mare.

Ei au fost timp de peste opt ani și autorii unei rubrici din revista „Scientific American Mind” despre adevăruri și mituri în sănătatea mintală, iar aceste articole au stat la baza capitolelor volumului actual, la care au fost adăugate șase noi subiecte exclusive.

Prin materiale introductive scrise pe înțelesul tuturor despre diferite tulburări, cu referințe bibliografice, studii și cercetări, Arkowitz și Lilienfeld abordează în 51 de capitole toate miturile despre tulburările anxioase, problema tezaurizării compulsive, tulburările de dispoziție, tulburări ale copiilor și adolescenților, dependențele, autovătămarea, tulburările de externalizare, tulburările de personalitate, tulburarea disociativă de identitate, tulburările alimentare, alături de sinucidere și doliu sau tulburarea de stres posttraumatic, printre altele.

Hal Arkowitz a publicat numeroase lucrări despre depresie, anxietate, psihoterapie și interviul motivațional, fiind interesat de modul în care apare schimbarea în procesul terapeutic.

Scott Lilienfeld a publicat peste 300 de lucrări despre tulburările de personalitate, tulburările disociative, diagnosticul psihiatric, pseudoștiința în psihologie și practica psihologiei clinice bazată pe dovezi științifice.

Pentru cei care trăiesc în relații tensionate și toxice, microagresiuni, emoții greu de gestionat, o stare de oboseală cronică și lipsă de sens existențial și pentru cei care își doresc să regăsească un echilibru emoțional într-o perioadă încărcată, sunt foarte utile tehnicile propuse de psiholoaga Meg Arroll în cartea Traume mici. Când nu știi ce e greșit, dar nimic nu pare prea bine, din colecția Psihologie practică a Editurii Trei. Metoda în 3 pași (conștientizare, acceptare și acțiune) propusă de autoare este ușor de pus în practică, urmând ghidajul și tehnicile oferite cu generozitate.

Meg Arroll este psiholoagă și coach, specialistă în tehnici centrate pe soluție. Are un doctorat în psihologie și un masterat în metode de cercetare și evaluare psihologică.

Durerile acute sau cronice scad în mod dramatic calitatea vieții. Cei care suferă din aceste cauze vor descoperi în Meditații mindfulness pentru reducerea durerii. Exerciții pentru vindecarea corpului și a vieții tale, semnată de celebrul terapeut și specialist în mindfulness Jon Kabat-Zinn, toate informațiile și practicile care le pot veni în ajutor. Jon Kabat-Zinn este profesor de medicină la Universitatea din Massachusetts, unde a înfiinţat Clinia de Reducere a Stresului şi Centrul pentru Mindfulness în Medicină, Îngrijirea Sănătăţii şi Societate.

A studiat filosofia budistă şi desciplina zen cu maeştri renumiţi. De asemenea, a publicat numeroase cărţi despre meditaţie şi mindfulness.

Încrederea oferă sens relațiilor interumane și este moneda noastră de schimb în orice fel de legătură, de la cele din copilărie cu părinții, la raporturile sociale de la serviciu, din cuplu sau din tranzacțiile economice.

Cum poate fi construită și păstrată, de ce este importantă, mai ales ca bază a unor relații semnificative din viața noastră, de ce este amenințată și cum poate fi recâștigată, Henry Cloud prezintă în cartea Încrederea. Pe cine te poți bizui și cum arăți că ești om de cuvânt din colecția Psihologie practică a Editurii Trei.

În plus, el le oferă cititorilor o descriere și analiză a celor cinci piloni ai încrederii, pe baza cărora vei putea „citi printre rânduri” și vei ști, totodată, cum să arăți că ești un om de cuvânt. Henry Cloud, autor ajuns în topul New York Times, este psiholog clinician, specialist în leadership și autor a 45 de cărți de succes.

Psihologia depresiei este una dintre marile provocări ale domeniilor care abordează sănătatea mintală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății aproximativ 280 de milioane de oameni din întreagă lume suferă de depresie, care este cu 50% mai des întâlnită în rândul femeilor.

În volumul Experiențele depresiei. Perspective teoretice, clinice și de dezvoltare, Sidney J. Blatt rezumă și integrează aproape 30 de ani de cercetare a depresiei, explorând natura depresiei și experiențele de viață care duc la apariția ei. Contribuția semnificativă a autorului la înțelegerea naturii depresiei constă în identificarea a doua tipuri de depresie care, în pofida unor simptome comune, au surse diferite.

Depresia anaclitică, asociată cu sentimentul de a nu fi iubit și luat în seamă, apare din sentimente de singurătate și abandon.

Depresia introiectivă, asociată nemulțumirii de propria persoană, apare din sentimentul de eșec și de lipsă de valoare. Recunoașterea diferenței dintre aceste două experiențe depresive fundamental diferite a deschis noi direcții de cercetare, dezvoltarea unor intrumente de psihodiagnostic și formularea unor abordări ale procesului psihoterapeutic specifice fiecărui tip de depresie.

Sideny J. Blatt, psiholog clinician și psihanalist, a fost profesor de psihiatrie și psihologie la Yale University și profesor vizitator la numeroase alte universități. A avut o contribuție semnificativă la înțelegerea dezvoltării personalității și psihopatologiei. A scris numeroase articole și 16 cărți depre evaluarea clinică, psihopatologie, schizofrenie, depresie și procesul terapeutic.

În plus, sâmbătă și duminică, de la ora 11:00, cei prezenți la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024 vor putea participa la lansarea și dezbaterile a două noi titluri ale Editurii Trei, sub semnătura a doi autori români.

Sâmbătă, 1 iunie, pe scena Arena de la Romexpo, Alina Epure lansează volumului Secretul longevității și vitalității. Medicina stilului de viață, iar duminică Doina Cosman medic psihiatru și profesor universitar clujean lansează cartea Omul Portocaliu și alte povestiri terapeutice.

Alături de Petre Rădescu, psihiatru și psihoterapeut și Victor Popescu, redactor la Editura Trei, autoarea va oferi o prezentare dedicată interpretării viselor.

Comments

comments

One thought on “5 cărți esențiale despre sănătatea mintală și adaptare în noile colecții de psihologie ale Editurii Trei, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.