50 de filme in cine-lupta la One World Romania 2014

Cea de-a saptea editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la Bucuresti 50 de filme, impartite in 5 sectiuni principale si proiectii speciale, dar si matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski si chiar un circuit turistic aparte, in centrul Bucurestiului.

Cele 5 sectiuni principale de anul acesta sunt: Dupa 25 de aniRebeli pentru cauzeStatul strambClinica mass-mediaSi dragostea este un drept al omului.

Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicata regizorului Marcel Lozinski, iar in cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale.

*******

Dupa 25 de ani cuprinde 6 documentare recente care documenteaza si reviziteaza perioada comunista, un sfert de secol mai tarziu, dar contine si un program de 5 scurtmetraje romanesti realizate in perioada 1963-1983 la studioul Sahia.
Sectiunea Rebeli pentru cauze aduce in atentia proaspat revoltatului bucurestean exemple de activism neconventional din spatiul ex-sovietic, dar si doua filme romanesti prezentate in premiera, care completeaza tabloul activismului contemporan: „Toamna romaneasca”(regia: Matei Budes) si „Bucuresti, unde esti?” (regia: Vlad Petri).
Statul stramb prezinta o selectie de documentare despre felurite cazuri de coruptie din toata lumea, inclusiv „Putin’s Games” – un film despre mita, coruptia, degradarea mediului si violarea drepturilor omului din spatele recent incheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.
Clinica mass-media incearca prin 6 filme – unele mai serioase, altele care trateaza situatia cu mult umor – sa analizeze starea presei in momentul de fata, in mai toate colturile lumii. Filmele acestei sectiuni ridica intrebarea: exista oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice pret si servilismul fata de numeroasele interese politico-economice, practicate de o buna parte a mass mediei zilelor noastre?
Cea de-a cincea sectiune, Si dragostea e un drept al omului cuprinde 4 povesti despre relatii neacceptate – de societate, de familie, de legile tarii in care traiesc. Fiecare dintre filmele acestei sectiuni gaseste o formula cinematografica speciala pentru a vorbi despre dragoste cu caldura si delicatete. Prin ele, incercam sa privim problemele LGBT dintr-o alta perspectiva si sa le includem intr-o discutie mai larga.

Informatiile complete despre sectiuni, evenimente conexe, invitati, lista completa a filmelor si trailer-ele acestora sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: www.oneworld.ro.

Lista completa a filmelor este aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.