6 dintre cele mai bune producții ale muzicii noi, promovate prin solidarizarea operatorilor culturali

Cum ar fi fost dacă am fi avut acces la înregistrări ale primelor concerte susținute de George Enescu? Cum ar fi arătat istoria muzicii dacă am fi avut acces și la concertele contemporanilor săi? Astăzi, eforturilor depuse de tinerii compozitori români li se alătură proiectul CAMERA.

6 dintre cele mai bune producții ale muzicii culte contemporane beneficiază de ajutorul noilor tehnologii pentru a ajunge la un public extins. Fenomenul muzicii noi suferă, ca și alte ramuri ale artelor contemporane, de o anume marginalizare, producțiile fiind accesibile doar unui public restrâns, nișat.

La inițiativa UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, în parteneriat cu televiziunea culturală EnjoyTV.ro, a fost creat conceptul original CAMERA prin intermediul căruia au fost selectate prin concurs 6 proiecte de muzică nouă. Acestea beneficiază de sprijin financiar, transmisiune în direct prin live streaming la calitate HD, arhivare pe YouTube și sesiuni foto profesioniste cu rol de documentare. Toate acestea au fost posibile prin proiectul „CAMERA” propus de UCIMR care a câștigat, la rândul său, încrederea și sprijinul AFCN prin co-finanțarea acordată în acest an.

Primele spectacole au avut în prim plan interpretări contemporane ale mitului lui Oedip din creația enesciană, dar și interpretări în primă audiție absolută ale compozitorilor actuali. Transmisiunile în direct au fost urmărite de sute de persoane, iar pe YouTube au cumulat deja peste 10.000 de vizualizări în prima lună.

„La granița dintre muzici și gânduri”

Programul și descrierea celor 6 evenimente:

  • Opera9 – „O interpretare contemporană a mitului lui Oedip” – evenimentul a avut loc pe 12 septembrie la Muzeul Național „George Enescu”. Înregistrarea, aici:

  • Eclectrik – „La granița dintre muzici și gânduri”

Evenimentul a avut loc duminică, 15 octombrie, la Muzeul Național „George Enescu”

A interpretat The Chamber Music Project.

Înregistrarea, aici:

  • „Cântece, descântece” – Proiect componistic de Carmen Cârneci

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 21 octombrie la Sala mică a Ateneului Român. Au fost prezentate 3 lucrări în primă audiție absolută. A interpretat ansamblul „devotioModerna”. Înregistrarea evenimentului, aici:

  • „Musica Orientalis”

Joi, 2 noiembrie, ora 18:00, la Muzeul Național „George Enescu”. Intrarea liberă.

Un proiect semnat de chitaristul Costin Soare. Pentru un instrument adesea ocolit de creația contemporană, chitara clasică, interpretul a provocat 4 compozitori contemporani să creeze noi lucrări pentru acest instrument. Lucrările vor fi prezentate în primă audiție absolută.

Program: Sebastian Androne – Improvisation, Gabriel Almasi – Suspin, Carmen Cârneci – Origami Orientalis, Dan Dediu – Zaira, Zemrude.

  • „În trup” – Operă nouă de cameră

Premiera: sâmbătă, 4 noiembrie la Universitatea Națională de Muzică din București. Intrarea liberă. Libret original: Ciprian Măceșaru, muzica: Diana Rotaru, regia: Rareș Zaharia, coregrafia: Cristina Lilienfeld. „În trup” este proiectul care s-a bucurat de cele mai multe voturi pe pagina de Facebook UCIMR.

  • „Mozaic muzical” Duo Cello Jaya

Vineri, 10 noiembrie, ora 19:00, la Centrul Tinerimea Română. Intrarea liberă.

Cum repertoriul clasic este destul de limitat în privința muzicii pentru două violoncele, membrii Duo Cello Jaya, Ella Bokor și Mircea Marian, au provocat de-a lungul timpului compozitorii să creeze lucrări noi pentru duo de violoncele. În cadrul acestui proiect vor prezenta 5 astfel de lucrări, pentru prima dată în același program.

Într-o societate din ce în ce mai divizată la toate nivelurile, CAMERA este „un proiect altruist”, așa cum îl numește Sabina Ulubeanu, unul dintre compozitorii participanți în proiect.  UCIMR este o organizație care activează pe piața culturală de peste 20 de ani în sprijinul artiștilor interpreți, organizând pentru ei peste 100 de concerte anual. În premieră în România, UCIMR propune un proiect care vine atât în sprijinul interpreților, cât și compozitorilor contemporani și operatorilor culturali care propun evenimente.

Diana Gheorghiu, compozitor și coordonator artistic al proiectului: „Ceea ce diferențiază proiectul CAMERA de restul evenimentelor din oferta atât de bogată a sezonului de toamnă este abordarea. Ce vrem, de fapt, să reamintim publicului și colegilor noștri artiști, până la urmă, este că interpreții și creatorii depind unii de alții, între ei este o relație bidirecțională, în care nici unul nu poate exista și evolua fără celălalt. De aceea ne bucurăm că evaluatorii AFCN au girat ideea noastră și ne-au permis să promovăm 6 producții excelente, care, cu siguranță, merită să fie cunoscute și să trăiască mai departe, prin arhivarea online, după momentul efectiv al prezentării pe scenă”.

După desfășurarea a trei dintre evenimentele incluse în proiectul CAMERA, artiștii sunt foarte încântați că le vine cineva în ajutor întocmai cu acoperirea unor aspecte ce țin de promovare, înregistrare la calitate HD (de câte ori nu ați găsit înregistrări cu telefonul pe YouTube din care nu se înțelege nimic și care, mai degrabă, defavorizează muzica?), dar, mai ales, prin sprijinul financiar sub formă de premii care contează foarte mult, mai ales în contextul în care accesarea de fonduri se obține foarte greu pentru proiectele de nișă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.