60 de ani ai Corului Madrigal, într-o expoziție la Art Safari 

O nouă ediție a pavilionului Art Safari își deschide porțile în București, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, în perioada 29 septembrie 2023-14 ianuarie 2024.

Publicul este invitat să descopere trei expoziții: „Pe mai multe voci. O expoziție de muzică celestă” (curator: Emil Pantelimon, scenografie: Vladimir Turturică), care vorbește despre istoria corului Madrigal; „De la frici uitate la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn” (curator: Adrian Majuru) – aspecte din viața de noapte a Bucureștiului din perioada Belle Époque până la final de comunism; „Bags: Inside Out”, organizată în parteneriat cu Victoria & Albert Museum din Londra (curator: dr. Lucia Savi, asistent curator: Jessica Harpley, design de expoziție: Diana Nicolaie), în care pot fi admirate 300 de genți din timpuri vechi și din locuri diferite, cu poveștile lor și ale unor celebrități care le-au purtat.

Trei expoziții noi pe placul tuturor generațiilor marchează începutul acestui sezon Art Safari. Poveștile pline de mister ale orașului nocturn se descoperă într-o expoziție curatoriată de Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, partener strategic al Art Safari.

Madrigal ne încântă cu experiențe multisenzoriale, inclusiv cu programul lor unic în lume Madrigal for Babies, pentru femei însărcinate și bebeluși.

Pasionații de modă, stil și design vor avea parte de un design show, realizat în colaborare cu Victoria & Albert Museum, Londra”, a spus Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

Iubitorii de muzică se vor bucura de extraordinara expoziție care are în centru istoria Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Aceasta cuprinde 16 spații vibrante, 60 de costume, 70 de discuri, informații inedite și experiențe muzicale interactive și senzoriale, o istorie afectivă colectivă a Crăciunului românesc, politică și societate, sunet, culoare și miros, toate acestea prin experiența celor 60 de ani de Madrigal.

Interesant este spațiul „Madrigal for Babies”, dedicat femeilor însărcinate, unde acestea pot asculta muzică liniștitoare, un proiect realizat în parteneriat cu Asociația Română de Muzicoterapie și Universitatea Națională de Muzică din București. Femeile însărcinate și copiii mici pot asculta lucrări precum „Somewhere Over the Rainbow”, „Greensleeves”, „Moon River”, „Cântec de leagăn”.

Fondat de maestrul Marin Constantin în plin regim comunist, la 11 aprilie 1963, Corul Madrigal s-a impus repede pe scenele românești și ale întregii lumi.

Primul concert a avut loc la Brașov, iar prima ieșire peste granițe s-a produs la Halle, în Germania. Au urmat apoi Italia, Franța, Austria, Germania și Spania.

Madrigalul a reușit să treacă dincolo de interdicțiile epocii, când, în 1968 a cântat pentru prima dată colinde într-o Românie în care lui Moș Crăciun i se spunea oficial Moș Gerilă. Când Radio Europa Liberă a început să transmită cu mult entuziasm colindele de pe discul lor, cenzura de la București a interzis vânzarea acestuia pe teritoriul țării.

Cu toate acestea, prestigiul câștigat anterior în plan internațional a făcut ca autoritățile să le dea, totuși, voie să meargă în turnee în întreaga lume. Corul Madrigal a lansat în 2020 de Sfintele Paști albumul „Ave Maria”, dirijat de Anna Ungureanu, și albumul „Săptămâna Patimilor”, dirijat de Cezar-Mihail Verlan, continuând astfel să aducă publicului, pe lângă melodiile clasice sau de folclor stilizat, o muzică religioasă de cea mai bună calitate, așa cum făcea și în comunism.

Preocuparea pentru muzica sacră a devenit chiar mai intensă în ultimii ani, aici înscriindu-se concertele „Nihil Sine Deo”, „Jerusalim of God”, „Pe drumul Crăciunului”, „Săptămâna Patimilor”, „Ave Maria”.

Art Safari este un proiect cultural național strategic, realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român.

Palatul Dacia-România se află pe strada Lipscani, nr. 18-20, București. Programul de vizitare: de joi până duminică, între orele 12:00-21.00, iar tururile de noapte: vineri și sâmbătă, între 22:00 și 1:00.

Daniela Șontică

Comments

comments

One thought on “60 de ani ai Corului Madrigal, într-o expoziție la Art Safari 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.