73 de ani de la atacul nuclear de la Nagasaki

Japonia a adus joi un omagiu victimelor atacului nuclear lansat în urmă cu 73 de ani de Statele Unite asupra oraşului Nagasaki, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, relatează dpa.

Circa 5.800 de persoane, între care şi supravieţuitori ai atacului, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi premierul nipon Shinzo Abe au participat la ceremonia anuală.

Participanţii au ţinut un minut de reculegere la ora 11:02 (05:02, ora Bucureștiului), momentul exact când în urmă cu 73 de ani a fost lansată bomba atomică având numele de cod Fat Man dintr-un bombardier B-29 asupra oraşului port din sud-vestul Japoniei.

Aproximativ 74.000 de persoane au murit din cauza efectelor bombei până la sfârşitul anului 1945.

„Din păcate, 73 de ani mai târziu, există încă teama unui război nuclear”, a declarat Antonio Guterres, devenit primul secretar general al ONU care a participat la evenimentul anual de la Nagasaki.

„Statele care deţin arme nucleare cheltuiesc sume mari de bani pentru a-şi moderniza arsenalele. Peste 1,7 trilioane de dolari au fost cheltuiţi în 2017 pe arme şi armament – cea mai mare sumă de la sfârşitul Războiul Rece”, a mai spus Guterres.

„Între timp, procesele de dezarmare au încetinit şi chiar s-au oprit. Multe state şi-au arătat frustrarea prin adoptarea Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare anul trecut”, a amintit el.

La ceremonia de joi, primarul oraşului Nagasaki, Tomihisa Taue, a cerut guvernului japonez să semneze tratatul şi „să-şi îndeplinească obligaţia morală de a conduce lumea spre denuclearizare”.

Ceremonia de comemorare a atacului de la Nagasaki are loc la două luni după ce preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au ajuns la un acord privind „denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene” în cadrul summitului din Singapore, deşi acordul a fost criticat pentru lipsa detaliilor.

Atacul nuclear asupra Nagasaki s-a produs la trei zile după ce o primă bombă atomică a fost lansată asupra oraşului Hiroshima din vestul Japoniei.

Printre cei ucişi şi răniţi în atacurile nucleare americane asupra celor două oraşe nipone s-au numărat zeci de mii de coreeni, studenţi din China şi din Asia de Sud-Est şi prizonieri de război americani şi europeni.

Atacurile nucleare au sporit presiunea asupra Japoniei de a capitula, ceea ce s-a întâmplat pe 15 august 1945.

Sursa: AGERPRES

Foto: HISTORY

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.