9 mai, Ziua Europei – Cea de-a 67-a aniversare a declarației Schuman
În urmă cu 67 de ani, la 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe de la acea dată, Robert Schuman, a făcut primul pas pentru a pune bazele a ceea ce astăzi noi numim Uniunea Europeană. În acea zi, în fața presei internaționale reunite la Paris, el a citit o declarație prin care propunea Franței, Germaniei și altor țări europene să își pună în comun producția lor de cărbune și de oțel, „pentru stabilirea primelor baze concrete ale unei federații europene”.
Este remarcabil faptul că doar la cinci ani de la sfârșitul celui mai înspăimântător conflict pe care Europa l-a cunoscut vreodată, al doilea război mondial, Robert Scuman a propus crearea unei instituții europene supranaționale care să se ocupe de industria cărbunelui și a oțelului, același sector care a făcut ca războiul să fie posibil. Țările cărora el s-a adresat, aproape că se distruseseră una pe alta și să îți imaginezi, la acea dată, că o reconciliere ar fi fost posibilă a fost un lucru curajos.
Declarația Schuman a stat la baza amplului proces de construcție a unei Europe unite.
Statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei și, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
Decizia serbării anuale a Zilei Europei, la data de 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcție europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria, la 1 ianuarie 2007 Bulgaria și România iar de la 1 ianuarie 2013, Croația.
Sunt cinci țări candidate oficial la UE:
- Turcia (din 1999)
- Macedonia (din 2005)
- Muntenegru (din 2010)
- Serbia (din 2012)
- Albania (din 2014)
Deasemenea, sunt și trei țări posibile candidate la UE:
- Bosnia și Herțegovina
- Kosovo (status disputat)
- Islanda
Ziua Europei nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, la care participă și România ca membru cu drepturi depline. Pentru toți cetățenii Uniunii Europene e o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități din care fac parte. Ziua Europei înseamnă astfel ziua cetățenilor unei Europe Unite care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.
Ziua de 9 mai a devenit „Ziua Europei” în anul 1985. Cu această ocazie, numeroase manifestări publice sunt organizate în statele membre pentru a sărbători realizările europene.