95 Mbps si 26 Mbps sunt vitezele medii de download la internet fix, respectiv mobil in anul 2016, conform Netograf.ro

Pe parcursul anului trecut, utilizatorii de internet din Romania s-au bucurat de viteze medii de descarcare de 95 Mbps pentru internet fix si 26 Mbps pentru internet mobil, conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix si mobil din Romania, actualizate astazi pe Netograf.ro. “Calitatea serviciului de internet din Romania este deja celebra in lume. Asta nu inseamna insa ca nu exista loc de imbunatatire. Comparativ cu anul 2015, in anul 2016 viteza medie de download experimentata in mod real de utilizatorii de internet fix din Romania a crescut cu aproximativ 78%, in timp ce viteza medie de download date internet mobil a inregistrat o crestere de 35%”, a declarat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare ANCOM.

ANCOM realizeaza, prin intermediul aplicatiei Netograf.ro, statistici trimestriale si anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix si mobil din Romania, printre care si vitezele medii de descarcare a datelor, asa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat masuratori prin intermediul aplicatiei, separate in functie de operator.

Evolutia vitezelor medii de download si upload

Testele efectuate pe www.netograf.ro arata ca in anul 2016 utilizatorii romani au experimentat viteze medii de download date internet fix si mobil in crestere la nivel national, comparativ cu anul 2015. Astfel, viteza medie de download date internet fix a ajuns de la 53,2 Mbps la 94,95 Mbps (+78,4%), iar viteza medie de download date internet mobil a crescut de la 19,2 Mbps la 25,9 Mbps (+34,7%).

Totodata, se constata o crestere si in ceea ce priveste viteza medie de upload, de aproximativ 46%, de la 53,9 Mbps la 78,8 Mbps pentru serviciile fixe, respectiv de aproximativ 23%, de la 8,39 Mbps la 10,32 Mbps pentru serviciile mobile.

Statistici viteze medii 2016 – internet fix pe Netograf.ro

Internet fix* Viteza medie download 2016 Viteza medie upload 2016
Digital Cable Systems 39,34 Mbps 51,35 Mbps
Nextgen Communications 76,99 Mbps 92,13 Mbps
RCS & RDS 109,59 Mbps 101,83  Mbps
Telekom Romania Communications 46,96 Mbps 37,76 Mbps
UPC Romania 95,96 Mbps 14,14 Mbps

 

 

 

 

 

 

 

 

        *(furnizorii de internet fix cu cel mai mare numar de utilizatori, prezentati in tabel in ordine alfabetica)

Statistici viteze medii 2016 – internet mobil pe Netograf.ro

Internet mobil** Viteza medie download 2016 Viteza medie upload 2016
Orange Romania 32,61 Mbps 11,79 Mbps
RCS&RDS 9,36 Mbps 2,06 Mbps
Telekom Romania Mobile Communications 16,33 Mbps 7,56 Mbps
Vodafone Romania 28,97 Mbps 13,13 Mbps

 

 

 

 

 

 

 

                  ** (furnizorii de servicii de comunicatii mobile, prezentati in tabel in ordine alfabetica)

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix si mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui numar de peste 182.500 de teste efectuate de utilizatori in anul 2016, care au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor. Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test conectat la nodurile nationale publice de tip internet interexchange.

Cum se utilizeaza Netograf.ro

Netograf.ro este usor de utilizat si ofera rezultate imediate si corecte. Este suficient ca utilizatorii sa selecteze din aplicatie tipul de oferta de care beneficiaza si sa aleaga modalitatea de acces, wireless sau fir in cazul internetului fix si indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test dureaza aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obtinute pot fi analizate si comparate in contextul statisticilor publicate trimestrial si anual.

Despre Netograf.ro

Netograf.ro este aplicatia de monitorizare si evaluare a calitatii serviciului de acces la internet, dezvoltata de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din Romania un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispozitie de furnizori si/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet asa cum este ea experimentata de utilizatori, aceasta masurandu-se in raport cu un punct unic pentru toti utilizatorii de servicii de acces la internet din Romania) si gratuit.

 

Persoana de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.417

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.org.ro si www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie si internet, intrati pe www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesati www.netograf.ro.

Daca doriti sa nu mai primiti informatii sau comunicate de presa din partea ANCOM, va rugam sa trimiteti un e-mail cu subiectul: „dezabonare” la adresa pr@ancom.org.ro.

_______________________________________________________________________________

Adresa: Str. Delea Noua nr. 2, Telefon: + 40 372 845 417, E-mail: pr@ancom.org.ro,  Web: www.ancom.org.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.