A început bătălia internă în PSD pentru funcţiile de conducere

În PSD a fost declanşată bătălia internă pentru funcţiile de conducere care se vor disputa la Congresul din 19 – 20 aprilie. Miza o reprezintă funcţiile de vicepreşedinti.

În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte, actualul lider Victor Ponta nu are niciun fel de emoţie în a fi recomfirmat în fruntea partidului, deşi va fi ales pe baza unui sistem de vot electronic, folosit în premieră pe 19 aprilie.

O noutate la Congres o reprezintă şi faptul că secretarul general nu va mai fi ales la Congres, cum se întâmplă în prezent, ci va fi validat de Comitetul Executiv la propunerea preşedintelui partidului.

Tot o noutate, viitorul secretar general al partidului va fi platit pentru această muncă. Favorit pentru această funcţie este deputatul PSD, Andrei Dolineaschi.

O altă noutate la Congresul PSD o constituie funcţia pentru care va candida Liviu Dragnea. Pesediştii nu s-au hotărât dacă acesta va ocupa poziţia de preşedinte executiv sau pe cea de prim-vicepreşedinte. În simularea făcută la partid asupra votului electronic şi prezentată de Liviu Dragnea, a fost prezentată funcţia de preşedinte executiv.

Potrivit noului statut al partidului, care va fi adoptat la Congres, social-democraţii vor avea două categorii de vicepreşedinţi. Prima îi cuprinde pe cei aleşi de regiuni, existând opt astfel de vicepreşedinţi.

Favoriţi ar fi primarul Iaşiului, Gheorghe Nechita, pentru regiunea nord-est, Ioan Rus pentru regiunea nord-vest şi Robert Negoiţă, actualul primar al Sectorului 3, pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. Pentru restul, competiţia este deschisă.

Pe lista naţională un rol important în stabilirea vicepreşedinţilor îl va avea cuplul  Ponta – Dragnea.

Victor Ponta şi Liviu Dragnea au spus deschis că au o listă cu nume care vor să ajungă în viitorul Birou Politic Naţional.
Miniştrii Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Titus Corlăţean şi Mircea Duşa  vor fi sprijiniţi pentru a deveni vicepreşedinţi ai partidului, chiar dacă nu au în spate filiale puternice.

De asemenea, şi-au mai exprimat intenţia de a candida pentru un post de vicepreşedinte: Marian Oprişan, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Silvian Ciupercă, Gheorghe Bunea Stancu, Marian Vanghelie, Ion Câlea, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu, Corina Creţu şi Constantin Niţă. De aceea, este posibil, ca în funcţie de conjunctură, unele nume să se reorienteze pentru lista de vicepreşedinţi pe regiuni, dacă vor considera că nu au şanse să se impună pe lista naţională. Pe aceasta, primii opt, după criteriul numărului de voturi, sunt aleşi vicepreşedinţi ai PSD.

Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, este favorit ca după Congres să conducă Comsia de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.