A IV-a ediție a Galei Femeilor Rome

Vineri, 7 martie 2014, peste 300 de persoane au sărbătorit Ziua Femeii la cea de-a IV-a ediție a Galei Femeilor Rome – un eveniment organizat de Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, Asociaţia E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) şi Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială.

Gala Femeilor Rome reprezintă un ‘’mărțisor’’ de recunoaştere a curajului şi devotamentului femeilor rome care luptă pentru ca romii și comunitățle de romi să aibă o viata mai bună. În ultimii patru ani peste 65 de femei rome au fost premiate pentru realizări economice, sociale, educaţionale, politice și culturale. Acestea sunt modele de femei rome care trebuie privite de către societatea românească aşa cum sunt ele!

Anul acesta au fost premiate 14 femei de etnie romă în cadrul urmatoarelor secțiuni: participare politică, administraţie publică locală, educaţie cu subsecţiunile: mediere şcolară, învăţământ, promovarea limbii si culturii rome, acţiune civică, implicare în ong-uri, voluntariat, mediere sanitară, dezvoltare comunitară și tinere activiste rome.- o secțiune nouă a evenimentului.

Premiul special al galei, a fost acordat Aninei Ciuciu – tânără de etnie romă din Craiova, studentă la Sorbona, care a intrat în atenția publicului odată cu lansarea cărții sale “Mândră să fiu romă”. În cadrul cărții este prezentată viața tinerei care a plecat din comunitate pentru a deveni studentă la Sorbona. Cartea a fost lansată în România în 7 martie, și invită să-i urmărim destinul incredibil care a facut-o faimoasă publicului francez.

Premiul organizatorilor de anul acesta a fost primit de către Costache Lenuța – mamă din localitatea Frumușani, județul Călărași care a luat atitudine și a dat un exemplu femeilor din comunitate în ceea ce privește apărarea drepturilor cetățenești și a drepturilor copiilor.

Câștigătoarele de la celelalte sectiuni sunt: la participare politica – Rusnacu Susana, la administrație publică locala – Georgeta Stanciu, la educație, subsecțiunea promotoare limba romani – Alecu Florica, la educație, subsecțiunea mediator școlar – Gyulai Rodica, la educație, subsecțiunea promotoare ale culturii rome – Benchi Niculina, la educatie, subsecțiunea promotoare programe prevenire abandon școlar – Steluța Slate, la voluntariat – Panțir Mădălina, la implicare ONG – Cristea Ionela, la mediatoare sanitară – Dinu Denisa, la dezvoltare comunitară – Anca Mezei, la acțiune civică – Claudia Greta, la tinere activiste-Lunca Marilena-Cristina.

Cea de-a IV-a ediție a Galei Femeilor Rome a găzduit o expoziție de fotografie romă, momente artisitice prestate de Ciopec Ion Catalin și Hassan Artur Alberto, 2 tineri elevi ai Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti”, recitaluri de muzică lautărească veritabilă oferite de artiștii consacrați în domeniu: Mirela Mihalache și Marius Turneanu și fragmente din piesa de teatru ”Del Duma- Vorbește-le despre mine”, oferite de actrița de etnie romă Mihaela Drăgan.

Ca în fiecare an, Gala Femeilor Rome are o temă, anul acesta s-a tras un semnal de alarmă împotriva agresiunii femeilor rome în spațiul public, al expulzarilor si al evacuărilor fortate a romilor, cât si a modului in care autoritătile tratează subiectul sau abuzează de puterea lor.

Gala Femeilor Rome, lansată pentru prima dată în anul 2011 sub sloganul “Priveşte-mă aşa cum sunt!”, a reunit 65 de femei rome premiate în diverse domenii, peste 250 de femei rome nominalizate și peste 1300 de participanți. Gala Femeilor Rome are menirea de a inspira femeile rome de pretutindeni și a sărbători realizarile lor cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii!

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.