A sosit TIMPUL! Nr. 226, din ianuarie 2018

Revista de cultură și politică TIMPUL vă aduce în atenție apariția numărului 226 din luna ianuarie 2018.

În acest număr al revistei veți regăsi un amplu interviu cu scriitoarea Ana Blandiana (realizat de Dan Pavel), publicat sub titlul „Educația memoriei. Sau despre speranța trecerii adevărurilor dintr‐o generație în alta”.

 

„Am participat la mitingurile #rezist și în februarie, și în decembrie, de fiecare dată nu numai cu nostalgia mișcărilor de stradă infinit mai mari din 1990-1996, ci și cu uimirea și spaima în fața scurtimii memoriei oamenilor. Cum puteam să sper că vor înțelege ce a fost comunismul când nu își mai aminteau întâmplări de care fuseseră pline ziarele și marcaseră opinia publică cu doar 20 de ani în urmă. De altfel, în Piața Victoriei, cel puțin jumătate din participanți erau foști „golani” din Piața Universității. Sigur, condițiile erau mult diferite, atunci era încă vie emoția obținerii recente a libertății și spaima pierderii ei, în timp ce acum „de libertate răul profită mai mult decât binele”, ca să-l citez pe Lech Wallesa, banalitatea libertății se amestecă și se confundă cu banalitatea răului într-un amestec toxic și indigest. Un profesor de la Științe Politice de la Cluj mi-a povestit că, deranjat de lipsa de atenție a studenților în timp ce le vorbea despre reziduurile comunismului în România de azi, i-a întrebat de ce nu-i interesează tema și i-au răspuns „pentru că ei oricum vor emigra după terminarea facultății”. În aceste condiții, trezirea civică din februarie a fost un adevărat miracol, iar componenta artistică a manifestării i-a atras o uimită simpatie internațională (părea că se unește binele cu frumosul într-o minunată kalokagathia).” (Fragment din interviul Anei Blandiana)

 

Pentru tema specială a acestui număr („Rezistența anticomunistă din România”) au semnat articole personalități consacrate și tineri cercetători (Adelina‐Liana Ţînţariu, Petru Clej, Claudia‐Florentina Dobre, Tudor Dunca, Gabriel Andreescu, Dinu Zamfirescu și Marius Oprea). Partea de actualitate politică este acoperită de editorialul lui Dan Pavel („Democrația sub amenințarea aleșilor”), cronica internă de Sabin Drăgulin („Blestemul elitelor politice contemporane”) și de analiza unui an de la alegerile din decembrie 2016 (guvernarea, parlamentul, opoziția), făcută de Cosmin Dima.Începând din ianuarie, Timpul a început să publice lunar (în tot anul 2018) grupajul tematic „Centenar. Un secol de istorie națională și europeană, 1918-2018” (în acest număr semnează Victor Rizescu, Dorin‐Mircea Dobra, Emil Petre Juverdeanu, Radu Găină ).

Actorul Adrian Păduraru semnează rubrica lunară „Cred”; actualul număr conține mai multe pagini de poezie (semnate de Mihaela Stanciu, Ioana Scoruș, Mihaela Oancea, Teodor Corban). Maria Bilașevschi și Oana Maria Nicuță semnează cronica de arte vizuale, Daniel Ungureanu, cronica de film, iar Dana Țabrea, cronica de teatru. La rubrica „Muzee” pot fi citite articole de Ioana Cristea Drăgulin (despre Muzeul Național Cotroceni) și Cristian Emilian Ghiță (despre Biblioteca liberală „Radu Câmpenu”).

Revista Timpul este publicată de editura Adenium, al cărei CEO este Adriana Nazarciuc. În noua sa formulă de revistă de cultură și politică, Timpul este rezultatul unui efort colectiv, sub coordonarea lui Dan Pavel (director), Sabin Drăgulin (redactor-șef) și Adina Scutelnicu (secretar general de redacție).

Revista de cultură și politică TIMPUL  este disponibilă în toată țara prin rețeaua de distribuție de presă Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești, Librarium și Sedcom Libris, iar în format digital pe www.elefant.ro și pe www.adenium.ro.

Detalii  pe www.revistatimpul.ro, precum și pe pagina de facebook a revistei.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.