A treia zi a vizitei Președintelui României în Statele Unite ale Americii: Despre parteneriatul strategic, lupta împotriva corupției și întâlnirea cu românii de peste Ocean
Președintele Klaus Iohannis a marcat, la Washington, 20 de ani de la încheierea parteneriatului strategic România-Statele Unite.
Șeful statului a luat parte, miercuri seara, la o dezbatere organizată de Heritage Foundation pe această temă.
Iohannis a subliniat importanța parteneriatului, un factor cheie în creionarea profilului strategic al țării noastre ca aliat al NATO și membru al UE.
În același timp, Klaus Iohannis, a precizat miercuri că întâlnirea pe care o va avea vineri cu președintele SUA, Donald Trump, va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România, dar și asupra comunității românești din Statele Unite.
„Sunt fericit să pot împărtăși povestea noastră de succes președintelui Trump, vineri, când vom avea convorbiri la Casa Albă. Întâlnirea noastră va fi importantă nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului român de acasă, asupra comunității românești din SUA, asupra comunităților de afaceri din țările noastre și asupra tuturor celor care au depus eforturi (…) pentru a face relația noastră mai solidă”, a afirmat Iohannis în cadrul dezbaterii .
El a amintit că anul acesta se împlinesc 137 de ani de relații diplomatice între România și SUA.
„Pe lângă aceasta, în 2018 țara mea aniversează centenarul Marii Uniri, un eveniment care nu ar fi fost posibil fără angajamentul de principiu al președintelui Woodrow Wilson pentru democrație și autodeterminare națională”, a adăugat Iohannis.
Lupta împotriva corupției
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România a moștenit flagelul corupției din timpul dictaturii comuniste, însă este determinată să lupte împotriva acestei moșteniri.
În deschidere, moderatorului sesiunii, Edwin Feulner, președintele Heritage Foundation, a evocat valorile comune pe care fundația le împărtășește cu șeful statului român: „protecția drepturilor individuale, importanța libertății economice, statul de drept, valoarea meritocrației și importanța libertății de exprimare.” El a lăudat și hotărârea președintelui României pentru o relație bilaterală puternică, menționând în acest sens și contribuția ambasadorului George Maior în expunerea aceste valori comune. Edwin Feulner a mai amintit că „relațiile economice și de securitate româno-americane se află la un nivel fără precedent în istoria lor”.
Răspunzând unei întrebări venite din partea moderatorului privind protestele de stradă de la începutul anului, președintele a declarat că „România este o țară determinată să devină o democrație solidă ce funcționează foarte bine, însă startul nostru a fost dificil. România a avut o dictatură comunistă, până în decembrie 1989, iar moștenirea acesteia a fost una defectuoasă. Parte a ce am moștenit a fost și corupția. Corupția distruge totul într-o democrație. (…) Câteodată dacă lumea vorbește despre România și aud atât despre corupție au impresia că România este o țară foarte coruptă, însă este de fapt o țară care este foarte determinată să lupte împotriva moștenirii corupției și asta facem”.
Șeful statului s-a referit și la opiniile care iterează că el s-ar afla în spatele luptei anticorupție.
„Câteodată auzim voci în mediul public care spun că această luptă este prea mult, că aduce prea multă tensiune în dezbaterile publice, că atrage prea multă atenție… sunt câțiva care spun ‘ei bine, asta este o idee a președintelui Iohannis’, sau a unor politicieni, sau a unor diplomați (n.r. — președintele se uită către ambasadorul SUA, Hans Klemm), însă nu este, ci este o luptă vitală”, a declarat acesta.
La dezbatere au mai fost prezenți ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans G. Klemm, consilierii prezidențiali Dan-Andrei Muraru și Bogdan Aurescu, precum și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.
Întâlnire cu românii de peste Ocean
Pe de altă parte, șeful statului a avut și o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din SUA, la sediul Ambasadei României la Washington.
Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru modul în care românii din SUA s-au integrat cu succes în societatea americană, prin muncă, talent şi onestitate, contribuind considerabil la economia americană şi la întărirea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.
Președintele României le-a vorbit românilor din SUA despre implicarea în diverse proiecte naționale și despre capacitatea acestora de a acționa ca un veritabil partener pentru dezvoltarea țării.
Având în vedere că anul viitor, în 2018, se împlinește un secol de la Marea Unire, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest moment este un bun prilej pentru a recunoaşte că astăzi, mai mult decât oricând, românii, de acasă sau de peste hotare, au nevoie de o viziune integratoare, pe termen lung, nu una a intereselor politice de moment: viziunea unei Românii europene, moderne şi prospere, care susţine puternic legăturile transatlantice.
Totodată, șeful statului a subliniat importanța utilizării limbii române ca principal simbol al identității naționale, salutând funcționarea în Statele Unite ale Americii a peste 100 de școli de duminică dedicate inclusiv învățării limbii române.
Reamintim că președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4-9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.
CITEȘTE ȘI:
George Maior: Această vizită va avea efecte majore asupra evoluției parteneriatului strategic
Sursa: Știrile TVR, Administrația Prezidențială și AGERPRES
Foto: Administrația Prezidențială