A VI-a ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „MIHAIL SEBASTIAN”

În perioada 1-3 noiembrie 2018 se va desfășura la Brăila cea de-a VI ediție a Festivalului Internațional „MIHAIL SEBASTIAN”. Demarat în 2013 la Brăila, orașul natal al scriitorului, dramaturgului și publicistului Mihail Sebastian, la inițiativa dr. Aurel Vainer, Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, evenimentul este organizat prin Departamentul Cultură, Artă, Media al organizației mai sus amintite, condus de Robert Schorr. Manifestarea beneficiază de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și are ca parteneri Primăria Municipiului Brăila, Teatrul „Maria Filotti”, Muzeul Brăilei „Carol I”, JDC România, Fundația Caritatea, Comunitatea Evreilor Brăila, Comunitatea Evreilor București, Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Consiliul Județean Brăila, Prefectura Brăila. Sponsorii Festivalului sunt societățile „Borsec” și „Tuborg”.

Manifestarea va debuta pe 1 noiembrie, la ora 15.30, la Teatrul „Maria Filotti”. După deschiderea oficială va avea loc lansarea cărții „Cătălina Buzoianu – Magie, abur, vis”, de Florica Ichim și Irina Zlotea, urmată de spectacolul „Regele Gol”, de Evgheni Șvarț (regia Lucian Sabados, cu actorii Teatrului „Maria Filotti”) și de recitalul extraordinar liric „Rezonanțele muzicale ale iubirii”, interpretat de soprana Irina Iordăchescu, Prim solistă a Operei Naționale din București, tenorul Mario Vasiliu și Mădălina Ioana Petre la chitară.

În cea de-a doua zi a manifestării, începând de la ora 10, va avea loc lansarea cărții „Eliade și brăilenii” de dr. Valentin Popa, urmată de comunicări științifice ale prof. univ. dr. Ionel Cândea și dr. Valentin Popa, de masa rotundă „Mihail Sebastian – teoretician al romanului”, moderată de prof. dr. Viorel Coman. Va fi lansată cartea „Teatru”, de Elena Dumitrescu-Nentwig, iar după-amiaza, la Teatrul „Maria Filotti”, va avea loc spectacolul „Shylock”, după Gareth Anderson, regizat de Horațiu Mălăele și jucat de actorii de la Teatrul de Comedie din București (avându-i protagoniști pe maeștrii George Mihăiță și Horațiu Mălăele).

Ziua de 3 noiembrie va debuta la ora 11, la Biblioteca „Panait Istrati”, unde va fi lansat volumul al II-lea al lucrării „Mihail Sebastian – Bucuriile muzicii”, îngrijit de Geo Șerban și Petruș Costea. După lansare, actrița Victoria Cociaș (Teatrul „Constantin Nottara”, București) va citi „Fragmente dintr-un carnet găsit”. La Teatrul „Maria Filotti” va avea loc spectacolul „Potopul”, adaptat  după Mihail Sebastian de Nico Nitay, care va juca împreună cu actorii de la Teatrul Karov din Tel Aviv și cu Geni Brenda-Vexler și Marius Călugărița, de la Teatrul Evreiesc de Stat. Seara se va încheia cu spectacolul „Demonstrația”, de David Auburn, în regia lui Radu Nichifor și în interpretarea actorilor de la Teatrul „Maria Filotti”, cu două spectacole de dansuri evreiești și israeliene interpretate de formațiile „Hora” și „Haverim”. Din program mai fac parte un recital de „Sonete muzicale evreiești” – melodii interpretate de Florian Chelu Madeva și Alexandrina Chelu, care reprezintă Comunitatea Evreilor din Oradea, pe versurile unor poeți evrei precum Max Blecher, A. Steuerman-Rodion sau Maria Banus și un spectacol muzical în interpretarea bine-cunoscutei formații Bucharest Klezmer Band, tot a Comunității Evreilor București, coordonată de Silvian Horn și dirijată de Bogdan Lifșin.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.