"Abecedarul de obezitate", în ajutorul luptei contra kilogramelor

Tot mai mulți specialiști avertizează că ne confruntăm cu o adevărată epidemie de obezitate. Prof.dr. Nicolae Hâncu a declarat cu prilejul lansării lucrării ,,Abecedar de obezitate” că, din păcate, există multe persoane care suferă de obezitate: unii  nu ştiu că suferă, iar alţii, care ştiu, nu ştiu ce trebuie să facă.

,,Unul din obiectivele cărţii tocmai acesta este, să alerteze populaţia României că obezitatea înseamnă un risc de foarte multe boli şi trebuie să se adreseze medicului,,.

Medicul a explicat că obezitatea se calculează prin împărţirea numărului de kilograme la pătratul înălţimii. Pe lângă aceasta, e bine să se calculeze şi circumferinţa abdominală, care înseamnă depunerile de grăsimi intraabdominale.

Valorile normale pentru circumferinţa abdominală ar trebui să fie sub 80, la femei, iar la bărbaţi, sub 94; valori peste 88, la femei şi peste 102, la bărbaţi, înseamnă déjà obezitate foarte agresivă, foarte periculoasă, a reliefat medicul.

Referitor la copii, prof. dr. Hâncu a atras atenţia că, în prezent, nu sunt date concrete despre obezitatea la copii în România.

,,Pentru a face o cercetare epidemiologică este nevoie de acordul părinţilor, dar atunci când s-a încercat să se facă, jumătate dintre părinţi nu au dorit.

Obezitatea la copii a crescut, este cel puţin dublă, triplă, comparativ cu perioada dinainte; extrapolând datele din Europa,  probabil că şi în România procentul este de 13% – 14%.

La adult, datele cele mai recente arată că aproximativ 35% din populaţia adultă suferă de obezitate. 70% din populaţia adultă a României are probleme cu greutatea,, a arătat specialistul.

Acesta a subliniat că stilul de viaţă este responsabil de această situaţie:  a crescut consumul de grăsimi , de calorii lichide, şi au scăzut dramatic  activităţile fizice la copii.

Ghidul vine în ajutorul persoanelor supraponderale şi al celor care suferă de obezitate, punându-le la dispoziţie informaţii utile în lupta împotriva kilogramelor în plus.

„Cartea Abecedar de obezitate este o metodă de învăţare şi de aplicare a celor învăţate. Nu căutați în ea reţete de bucătărie, regimuri magice sau „pastile” de slăbit. Nu veți găsi! Veți întâlni în schimb sfaturi competente de încurajare în modificarea stilului de viaţă şi de colaborare cu medicul specialist în acest sens”, a accentuat  prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Editată sub egida Academiei Române, cartea cuprinde 10 lecţii esenţiale despre ce înseamnă obezitatea, cât de periculoasă este această afecţiune, dar şi cum poate fi ea învinsă. De asemenea, cititorul este învăţat ce este greutatea sănătoasă şi cum poate ajunge la ea, ce presupune scăderea în greutate şi cât de important este să-ţi menţii noua greutate, dar şi despre viaţa anti-obezitate şi cum trebuie să se ferească de eventualele capcane ce pot apărea în lupta cu excesul ponderal.

„Aşa cum îi spune şi titlul, această carte este ABC-ul obezităţii. Cititorul are în față o carte excelentă, un manual la îndemâna oricui, alcătuit de experți în domeniu, cu multă știință, experiență personală și îndeosebi prețuire pentru om și pentru viața sănătoasă”, declară acad. Maya Simionescu în prefaţa lucrării.

Cititorii vor găsi în cele 257 de pagini informații și sfaturi despre aportul caloric, substanţele nutritive, controlul kilogramelor, complicaţiile obezităţii, necesitatea examenului medical periodic şi multe altele.

Sub deviza „Abecedarul de obezitate te ajută să te ajuți!”, cartea propune cititorilor să afle cât mai multe despre obezitate şi tratamentul ei, să se implice direct în propria nutriţie şi să devină propriii lor monitori ai stilului de viaţă sănătos.

Abecedarul de obezitate are ca autori pe  prof.dr. Nicolae Hâncu, în colaborare cu dr. Cristina Niță și dr. Anca Crăciun.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.