Academia de Poliţie: S-au verificat 149 de teze de doctorat; pentru 55 ar putea să apară chestiuni plagiate

Mihai Marcoci, prorector şi purtător de cuvânt al Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, a anunţat, luni, că au fost verificate 149 de teze de doctorat susţinute în perioada 2011 – 2017, pentru 55 dintre acestea putând să apară ”chestiuni plagiate”, fapt care ar urma să fie verificat de Comisia de Etică a instituţiei.

„S-a reuşit verificarea a 149 de teze de doctorat, toate disponibile în formatul Word, singurul format care permite verificarea similitudinii electronice între textele din tezele de doctorat, respectiv sursele disponibile în mediul online. Şi din aceste 149 de teze, 94 de teze verificate s-au încadrat în coeficienţii de alertă, rezultând un număr de 55 de teze la care aceşti coeficienţi de similitudine au fost depăşiţi. Depăşirea coeficienţilor de similitudine nu înseamnă automat plagiat. (…) Este unul dintre indicatorii că ar putea să apără chestiuni plagiate, dar lucrul acesta va trebui la un moment dat identificat, ulterior, prin intermediul, cel mai probabil, al Comisiei de Etică a Academiei de Poliţie”, a declarat Mihai Marcoci, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, coeficientul de similitudine 1 identifică o succesiune între 5 şi 24 de cuvinte care se regăseşte sub aceeaşi formă şi ordine într-un text disponibil în mediul online, iar coeficientul de similitudine 2 identifică pasajele mai mari de 25 de cuvinte care se regăsesc şi în formatul electronic al tezei de doctorat şi în sursele disponibile în mediul online.

Marcoci a atras atenţia şi cu privire la mai multe aspecte de natură tehnică, precizând că softul de verificare a tezelor de doctorat identifică obligatoriu ca similitudine toată bibliografia tezei.

„Toate aceste aspecte, care sunt de natură tehnică (…), vor trebui identificate pentru fiecare situaţie, iar la final trebuie luată decizia dacă anumite pasaje din tezele de doctorat pot fi considerate ca fiind plagiat”, a spus Marcoci.

El a mai arătat că tezele de doctorat în format PDF sau în alte tipuri de format electronic decât Word nu au putut fi supuse verificărilor.

„Pentru tezele (…) care s-au regăsit în format PDF sau pentru tezele care nu s-au mai regăsit au fost făcute 54 de comunicări instituţional către diverse organisme şi autorităţi publice, prin care s-a solicitat predarea a 67 de teze de doctorat. (…) Mai există teze care nu s-au regăsit, pentru că în urma unor scandaluri anterioare au fost ridicate de organele de urmărire penală. (…) Avem de-a face cu încă 91 de teze care nu au fost verificate. Dintre aceste 91 de teze, 67 (…) sunt în alt format sau după caz nu mai există. Diferenţa între cele 67 şi 91 sunt cele 24 de teze care au fost ridicate de Parchet”, a explicat acesta.

Întrebat câte dintre cele 149 de teze de doctorat analizate aparţin unor angajaţi ai MAI, Marcoci a răspuns: „Cred că undeva la două treimi”.

De asemenea, chestionat dacă s-a autosesizat Comisia de Etică a Academiei de Poliţie pentru a verifica tezele de doctorat ale lui Robert Negoiţă (primar sector 3), Lucian Netejoru (şeful Inspecţiei Judiciare), Oprea Florea (fost secretar de stat în MAI) şi Dumitru Pârvu (chestor-şef de poliţie), el a precizat că teza lui Netejoru este în lucru la Comisia de Etică în prezent.

„Teza domnului Robert Negoiţă – a fost deja dată o soluţie de către Comisia de Etică a Academiei de Poliţie. În urma soluţiei, a fost sesizat Parchetul. (…) Cred că la domnul Pârvu s-a efectuat o verificare, nu vă pot comunica acum care este soluţia. Şi la domnul Oprea Florea, ştiu că la un moment dat a venit o sesizare, însă la momentul acela eu nu am mai fost preşedintele Comisiei de Etică şi nu ştiu ce s-a întâmplat”, a menţionat Mihai Marcoci.

El a mai afirmat că tezele de doctorat susţinute la Academia de Poliţie până în 2011 nu au fost verificate, din cauză că până în acel an predarea acestora pe CD „era o chestiune pur convenţională”.

Anterior, Academia Naţională de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a anunțat că a publicat lista celor 623 de persoane care şi-au obţinut titluri de doctori în Drept, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, la Şcoala Doctorală a instituţiei.

LISTA COMPLETĂ cu tezele de doctorat din domeniile Drept şi Ordine Publică şi Siguranţă

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.