Accesarea fondurilor UE: La regulile europene România a adăugat o birocrație excesivă

Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat luni, la Zalău, că România are o birocrație excesivă în accesarea de fonduri europene, cu proiecte pentru care trebuie completate câte 5.000 de pagini și cu reglementări suplimentare față de cele cerute de instituțiile europene.

„Simplificarea accesului la fonduri europene pentru beneficiari este o prioritate a mandatului meu și am depus deja la Parlamentul European o serie de măsuri de simplificare pentru acest exercițiu financiar, pentru că sunt conștientă că accesarea fondurilor europene a devenit un proces foarte complex și foarte mulți abandonează ideea de a mai folosi fonduri europene pentru că procesul este mult prea complex și mult prea complicat. Noi avem reguli europene. Din păcate, la aceste reguli europene România a adăugat o birocrație excesivă. Este singura țară unde avem proiecte în care trebuie completate 5.000 de pagini de formulare. Așa ceva este inacceptabil din punctul meu de vedere”, a afirmat Corina Crețu, la conferința „În dialog cu cetățenii”.

În opinia sa, cea mai mare parte a timpului alocat unui proiect trebuie dedicat implementării acsetuia, și nu întocmirii documentațiilor.

„Am văzut că regiunile cele mai de succes sunt cele care simplifică, care ajută beneficiarii, care acordă asistență tehnică și care încurajează inovarea. Noi niciodată nu vom cere 5.000 de pagini pentru un proiect. Din contră, cele mai multe state membre au ajuns la nivelul de a depune proiecte în format electronic”, a subliniat comisarul european.

Corina Crețu a precizat că va lucra „mână în mână” cu autoritățile naționale pentru a simplifica procedurile și pentru a găsi un echilibru între acest lucru și controlarea modului în care sunt folosite fondurile europene.

Prezentă la întâlnirea de la Zalău, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene, a susținut că autoritățile române au început deja procesul de simplificare a birocrației privind accesarea fondurilor europene și că acesta este finalizat în proporție de 80%.

„Unde vom sesiza suprareglementări, ele vor fi eliminate”, a punctat Rovana Plumb.

Corina Crețu, comisar european pentru politica regională, și Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au aflat luni într-o vizită oficială în județul Sălaj, pentru a participa la conferința „În dialog cu cetățenii”.

În prima parte a zilei, cei doi oficiali au avut o întâlnire cu autoritățile locale din județul Sălaj, în cadrul căreia s-a pus accent pe identificarea unor soluții care să conducă la accelerarea ritmului de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și la simplificarea procedurilor, în vederea unei mai bune absorbții de bani europeni de către România.

„Comisarul Corina Crețu și ministrul Rovana Plumb au încurajat inițiativa locală și au îndemnat autoritățile la o mai bună comunicare cu CE, cu scopul de a prelua modelele de bune practici din alte state membre și de a cunoaște mai bine toate instrumentele financiare de care pot beneficia. De asemenea, au afirmat că autoritățile urmăresc simplificarea accesării și gestionării fondurilor europene, precum și elaborarea de reglementări mai clare pentru beneficiari, pentru a impulsiona accesarea de bani europeni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

La conferința „În dialog cu cetățenii” au participat din partea Comisiei Europene șeful Comisiei REGI, Lambert von Nistelrooij, și șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio al CE, Carsten Rassmusen. Printre reprezentanții autorităților locale din județul Sălaj s-au numărat primarul Zalăului, Ionel Ciunt, președintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, și prefectul județului, Florin Florian.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.