Accesul Bulgariei și României la sistemul Schengen de informații privind vizele, discutat miercuri, 4 octombrie, în Parlamentul European

Parlamentul European va vota miercuri, 4 octombrie – n.r.,  propunerea Consiliului Europei de a acorda Bulgariei și României acces la sistemul de informații privind vizele (VIS), se precizează într-un text publicat pe site-ul instituției.

Decizia Consiliului va permite Bulgariei și României să consulte și să verifice datele VIS, dar fără dreptul de a intra în sistem, de a le modifica sau de a le șterge.

Parlamentul a precizat anterior, într-o rezoluție legislativă votată la 8 iunie 2011, că Bulgaria și România sunt pregătite să intre în spațiul de liberă circulație Schengen.

Încă de la 9 iunie 2011, Consiliul a conchis că Bulgaria și România au îndeplinit condițiile legislației Schengen privind frontierele aeriene, terestre, cooperarea poliției, protecția datelor, sistemul de informații Schengen, frontierele maritime și vizele.

Textul comunicatului din 9 iunie 2011:

”Parlamentul a dat astăzi undă verde României și Bulgariei să se alăture spațiului Schengen. Cele două țări au îndeplinit toate condițiile necesare, conform rapoartelor de evaluare, sunt de părere membrii PE, dar Parlamentul trebuie să rămână informat cu privire la măsurile suplimentare ce urmează să fie luate în zona Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face față unei posibile creșteri a presiunii exercitate de migrație.

Avizul PE, adoptat cu o largă majoritate, 487 voturi pentru, 77 împotrivă și 29 de abțineri și va fi transmis Consiliului JAI, care se reunește mâine, la Luxemburg.

În urma evaluării progreselor celor două state membre și a constatărilor echipelor de experți din vizitele de monitorizare, deputații europeni au  ajuns la concluzia că, deși unele probleme rămase vor necesita o raportare periodică și o atenție sporită în viitor, nu constituie un obstacol în calea aderării depline la Schengen a României și Bulgariei.

„Suntem în poziția de a bineveni Bulgaria și România în Schengen și sper că Consiliul va adopta aceeași poziție odată ce a primit avizul nostru pozitiv (…) Cetățenii ambelor țări trebuie considerați cetățeni europeni cu drepturi depline și nu trebuie să devină ostatecii discursurilor populiste”, a declarat în cadrul dezbaterii raportorul Carlos Coelho (PPE, PT).

Zona frontalieră Bulgaria – Turcia – Grecia

Cu toate acestea, domnul Coelho a subliniat, de asemenea, nevoia recunoașterii faptului că migrația ilegală transformă Bulgaria,Turcia și Grecia în zonele cele mai sensibile ale UE în ceea ce privește frontierele externe. Acest lucru înseamnă că Bulgaria trebuie să ia măsuri suplimentare, inclusiv să implementeze un plan special de acțiune pentru aderarea la spațiul Schengen și să elaboreze o abordare comună cu Grecia și Turcia pentru a face față unei posibile creșteri a presiunii exercitate de migrație

Deputații europeni au adoptat un amendament prin care cer statelor membre în cauză să anunțe PE și Consiliul, în scris, în următoarele şase luni de la data intrării în vigoare a deciziei de integrare, cu privire la orice deficienţe şi punerea în aplicare a acestor măsuri suplimentare.

Următorii pași

Verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor Schengen de către noii membri (control de teren, frontiere maritime şi aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, conectarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen şi de protecţie a datelor) este o precondiție pentru ca, în urma consultării PE, Consiliul de Miniștri să decidă eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.

„Schengen reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale UE, pe care nu avem voie să o distrugem cu decizii pripite. Sistemul Schengen oferă cele mai înalte standarde pentru managementul frontierelor. România și Bulgaria îndeplinesc aceste criterii – în consecință, nu trebuie să amânăm integrarea lor. Solicit Consiliului să urmeze recomandările votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European”, a declarat președintele Jerzy Buzek.

Decizia de integrare va trebui să fie luată de către Consiliu, prin decizia unanimă a tuturor guvernelor din statele care deja fac parte din spaţiul Schengen.

Membrii actuali ai spațiului Schengen

Spațiul Schengen cuprinde, în prezent, 25 de membri: 22 de state UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Slovacă și Slovenia) și trei țări asociate non-UE (Norvegia, Islanda și Elveția). Liechtenstein ar trebui să devină în curând a patra ţară asociată.

În prezent, libera circulaţie este garantată în cadrul unui teritoriu care posedă 42,673 km de coastă și 7,721 km de frontiere terestre, în interiorul căruia trăiesc în jur de 400 de milioane de persoane. ” (sursa)

 

Voci împotriva intrării în Schengen

Oficiali germani s-au declarat  sceptici cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro, reacții ce survin la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor țări în spațiul Schengen și extinderea zonei euro către toate statele UE, relatează ediția online a publicației spaniole ABC preluate de Agerpres.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România și Bulgaria ‘nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen’. ‘Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs’, a punctat responsabilul german. ‘Decizia nu va fi luată astăzi’, a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne, notează portalul italian lumsanews.it citat de agenția română de presă.

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani și cu privire la extinderea zonei euro și adoptarea monedei comune de către România și Bulgaria. Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaueble, a salutat inițiativa lui Juncker aflată ‘pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană’, dar a amintit că pentru ca alte țări să se poată alătura zonei euro ‘este necesar să îndeplinească toate criteriile’, iar o adoptare ‘prematură’ a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei.

Este evident că statele care intră în zona euro ‘trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă și puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări’, a explicat oficialul german.

El a menționat de asemenea că Germania dorește ‘o Europă puternică’, și că ‘este bun că cineva pune presiune și viteză’, referire tot la intervenția lui Juncker, dar a atras în același timp atenția că ‘trebuie să facem bine acest lucru’.

Mai mult decât atât, Schaueble a subliniat că ‘este important ca cetățenii statelor membre să fie convinși’ de pașii care vor fi făcuți, el avertizând astfel asupra riscului ca în procesul aprofundării integrării europene dorite de Juncker să se ajungă la situații în care deciziile luate la Bruxelles să îndepărteze instituțiile europene de cetățeni.

Mai tranșant decât Schaueble a fost președintele comisiei de finanțe a Uniunii Creștin Sociale (CSU — aliata bavareză a Uniunii Creștin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronunțat clar împotrivă extinderii zonei euro și a spus direct că România și Bulgaria nu îndeplinesc condițiile pentru a se alătura acestei zone.

Prima reacția negativă a venit însă din partea Austriei. Împotriva acestor propuneri s-au pronunțat atât cancelarul social-democrat Christian Kern, cât și liderul conservator și totodată ministru de externe Sebastian Kurz. Primul a calificat drept ‘necugetată’ abordarea lui Juncker, amintind că pentru adoptarea monedei euro trebuie respectate cu strictețe criteriile de la Maastricht, în timp ce al doilea a subliniat de asemenea că ‘zona euro și spațiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile’, iar dacă ‘aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil’.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a anunțat că țara sa  se opune intrării României și Bulgariei în Schengen.

‘Juncker este un romantic’, a reacționat Rutte după discursul șefului Comisiei Europene . ‘Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor’, a completat el amintind astfel de o declarație a fostului cancelar german Helmut Schmidt.

Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: ‘Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția’.

La începutul anului, Agerpres nota că președinția malteză a Uniunii Europene a anunțat că va acționa în direcția îmbunătățirii accesului Bulgariei și României la sistemul de control al frontierelor Schengen pentru schimb de informații, în pofida problemei existente privind aderarea la spațiul Schengen, a anunțat ministrul de interne al Maltei, Carmelo Abela, în fața deputaților din comisia juridică a Parlamentului European.

 „După cum știți, eliminarea controalelor la frontierele interne necesită decizia unanimă a Consiliului de Miniștri al UE. Până atunci, președinția malteză a UE va încerca să îmbunătățească, cât de mult poate, accesul Bulgariei și României la bazele de date respective, inclusiv sistemul de intrare-ieșire de-a lungul frontierelor externe”, a declarat atunci Abela.

Fără o decizie legală de acces, poliția bulgară nu are acces deplin la sistemele de informații ale zonei Schengen, pentru schimbul de informații cu privire la persoanele căutate cu antecedente penale în alte țări ale UE.

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană cere, oficial, aderarea României și a Bulgariei la Schengen

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.