Acidul hialuronic: Mit sau adevar in estetica faciala

Medicina estetica a devenit una dintre cele mai populare trucuri pentru corectarea unor mici defecte fizice si pastrarea aspectului tanar al chipului cat mai multa vreme. Parerile impartite cu privire la aceasta ramura a medicinei au favorizat, insa, aparitia a numeroase mituri, care arunca uneori o lumina negativa asupra procedurilor estetice si a acidului hialuronic in special. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a enumerat cele mai frecvente mituri cu privire la aceasta substanta, explicand care este adevarul din spatele lor si daca exista sau nu riscuri pentru persoanele care apeleaza la astfel de proceduri.

Acidul hialuronic este periculos

Acesta este, cel mai probabil, unul dintre cele mai cunoscute mituri, insa specialistii asigura ca acidul hialuronic folosit actual in estetica faciala este cea mai sigura substanta de remodelare si volumizare. “Acest lucru se datoreaza faptului ca molecula folosita este foarte asemanatoare acidului hialuronic pe care il avem in mod natural in piele. Din aceasta cauza reactiile alergice sau granuloamele sunt extrem de rare”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Injectat in buze, acidul hialuronic duce la o deformare grosolana si aspect artificial

Acidul hialuronic este folosit pentru a corecta ridurile fine, verticale din jurul gurii aparute in special la fumatori, dar si pentru a oferi un plus de hidratare si stralucire buzelor si pentru a le volumiza usor. “In cazul volumizarii (maririi buzelor), atat medicii cat si pacientii trebuie sa tina cont de armonia si proportionalitatea segmentelor fetei si sa evite injectarea excesiva. Acest lucru se poate realiza prin injectare progresiva cu volume mai mici pana la obtinerea efectului dorit”, spune specialistul dermatolog.

Acidul hialuronic deterioreaza pielea in zona injectata

In cazul in care este injectat incorect si prea superficial, tratamentul cu acid hialuronic poate produce, intr-adevar, noduli si denivelari in zonele tratate. “Acest lucru poate fi evitat prin folosirea unui acid hialuronic de calitate si vascozitate potrivita indicatiei. Tehnica de injectare, precum si experienta si pregatirea medicului care efectueza procedura sunt foarte importante. De cele mai multe ori, nodulii aparuti in urma injectarii de acid hialuronic se remit odata cu masajul corect si trecerea timpului”, asigura domnul doctor Laurentiu Vladau.

Rezultatele nedorite nu se mai pot corecta  

Rezultatele nedorite sunt de cele mai multe ori evitate prin injectari seriate de volume mai mici si sedinte de intretinere. In cazul in care ele totusi apar, pot fi de cele mai multe corectate prin injectarea unei substante care dizolva acidul hialuronic.

In general, acidul hialuronic se resoarbe fara nici o interventie dupa o perioada cuprinsa intre 6 si 18 luni, in functie de tipul si concentratia acestuia.

Injectarea acidului hialuronic este nedureroasa

Exista diferente majore intre pragul de sensibilitate la durere a fiecarui pacient, insa, medicii specialisti asigura ca injectarea acidului este de cele mai multe ori minim dureroasa. “Chiar daca se aplica creme anestezice inainte de procedura, injectia va produce un usor disconfort chiar si persoanelor cu un prag ridicat la durere. Cu toate acestea, extrem de rar pacientii evita injectarea ulterioara si nu considera acest disconfort sau durerea usoara un impiediment in calea proceduri”, spune specialistul dermatolog.

Pacientii isi pot intotdeauna relua activitatea imediat dupa procedura

Cu toate ca acest lucru este de cele mai multe ori adevarat, pacientii ar trebui sa ia in considerare ca exista posibilitatea ca dupa procedura sa apara vanatai sau hematoame, mai ales atunci cand discutam despre augmentarea buzelor. “Aceste complicatii nu pun probleme functionale si de cele mai multe ori pot fi mascate cu usurinta, insa trebuie avute in vedere de pacientii care lucreaza direct cu publicul si doresc sa mentina discretie maxima in ceea ce priveste procedura, sau de cei care urmeaza sa participe la un eveniment imediat sau in urmatoarele 2-3 zile dupa injectare”, atentioneaza domnul doctor.

Procedurile de estetica faciala pot fi efectuate si in saloane cosmetice ​

Tratamentele pentru medicina estetica, asa cum sugereaza si numele, este recomandat sa fie efectuate de un medic intr-un mediu steril. “Efecturarea tratamentelor de catre un cosmetician poate avea consecinte negative în ceea ce priveste rezultatul final si sunt posibile complicatii si de aceea in alegerea unei clinici pacientii nu ar trebui sa se lase ghidati de pretul scazut, ci de experienta si profesionalismul personalului. Acestea garanteaza obtinerea celor mai bune rezultate”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.

Acidul hialuronic provoaca dependenta

Nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca acidul hialuronic creaza dependenta sau ca ar contine ingrediente ce ar putea crea dependenta. Cu toate acestea, datorita rezultatelor obtinute ca urmare a procedurilor estetice cu aceasta substanta, nu este neobisnuit ca pacientii sa solicite tratamente suplimentare odata ce rezultatele tratamentului initial se epuizeaza.

Ana ȘTEFAN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.