Acordul Nabucco de Asociere şi Subscriere, semnat la Bucureşti

Partenerii proiectului gazoductului Nabucco au semnat, marţi, la Bucureşti, în cadrul reuniunii Comitetului Nabucco, Acordul de Asociere şi Subscriere pentru potenţialii investitori în proiect.

România susţine realizarea conductei Nabucco, deşi, în comparaţie cu alte ţări din zonă, dependenţa ţării noastre faţă de gazele care ar urma să fie tranzitate prin acest proiect este mai mică, a declarat marţi premierul Victor Ponta, la reuniunea Comitetului Nabucco, desfăşurată la Bucureşti.

‘Reuniunea de la Bucureşti este a cincea reuniune a Comitetului Nabucco şi ultima dinaintea deciziei Consorţiului Shah Deniz. Mâine (n.r. miercuri), la Bruxelles, va avea loc Consiliul European pentru Energie. Şi acolo se vor lua decizii importante în ceea ce priveşte viitorul energiei în Uniunea Europeană. Semnarea Acordului de Asociere şi Subscriere este un document ce va sta la fundamentarea funcţionării companiei internaţionale Nabucco, după accederea Consorţiului Shah Deniz. De asemenea, am transmis mesajul privind importanţa regională a proiectului Nabucco. Un al treilea punct al reuniunii a fost afirmarea sprijinului partenerilor pentru proiect’, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Acordul semnat la Bucureşti stabileşte condiţiile prin care alţi investitori pot participa la asociere şi subscriere.

‘Acordul pune bazele ca investitorii să se implice în proiectul Nabucco. Am stabilit condiţiile prin care alţi investitori pot participa la asociere şi subscriere. Am pregătit întreg terenul în eventualitatea în care Nabucco va fi selectată de Shah Deniz ca rută preferată. Este un pas important pentru selectarea rutei finale, selecţie ce va avea loc la finalul lunii iunie 2013. Dacă Nabucco Vest va fi selectat, potenţialii investitorii pot achiziţiona 50% din acţiuni. Astăzi (marţi n.r.) am reuşit să luăm o decizie privind guvernanţa acestei companii. Sunt întrunite toate condiţiile ca Nabucco Vest să fie executat eficient, cu succes, la timp’, a precizat preşedintele Comitetului Director Nabucco, Hans-Peter Floren.

Proiectul Nabucco urmăreşte accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz şi transportul acestora pe piaţa europeană. România participă activ în implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz, precum şi la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco, din 13 iulie 2009, respectiv a Acordului de sprijin al proiectului, încheiat în 8 iunie 2011.

Proiectul Nabucco a fost selectat ca principală rută de transport al gazelor naturale în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Acordul de colaborare dintre Compania Internaţională Nabucco şi Consorţiul Shah Deniz a fost încheiat în scopul realizării neîntârziate a celor două proiecte. Compania Nabucco a înaintat oferta oficială pentru resursele din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz. Decizia finală a Consorţiului Shah Deniz este aşteptată pentru luna iunie 2013.

România susţine realizarea conductei Nabucco, deşi, în comparaţie cu alte ţări din zonă, dependenţa ţării noastre faţă de gazele care ar urma să fie tranzitate prin acest proiect este mai mică, a declarat marţi premierul Victor Ponta, la reuniunea Comitetului Nabucco, desfăşurată la Bucureşti.

‘Ne aflăm la doar o zi distanţă de Consiliul European, cel în care trebuie luate decizii strategice privind viitorul energetic al Europei şi, în acest context, proiectul Nabucco Vest reprezintă, din punctul de vedere al României – şi mă aflu astăzi aici pentru a spune încă o dată acest lucru foarte clar – reprezintă un proiect strategic, care presupune dezvoltare economică pentru toate ţările beneficiare şi pentru regiune, care reprezintă o oportunitate importantă pentru România, dar şi pentru toate ţările implicate în acest proiect şi care reprezintă, de asemenea, un proiect sustenabil din punct de vedere economic, pentru că eu consider că la fel de important ca interesul strategic este sustenabilitatea economică a unui proiect’, a aspus Victor Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.