Actrița Olga Tudorache a murit

Actrița Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias, potrivit unui comunicat de presă al unității medicale.

„Cu adâncă părere de rău, Spitalul Universitar de Urgență Elias anunță trecerea în neființă a celei care a fost o Mare Doamnă a Teatrului Românesc, doamna Olga Tudorache. Dânsa s-a stins în liniște în Secția de Terapie Intensivă a spitalului, în cursul nopții de 17 spre 18 octombrie 2017”, se arată în comunicat.

 Olga Tudorache a fost internată  pe 9 octombrie, însă ulterior starea sa de sănătate s-a deteriorat progresiv.

„Doamna Olga Tudorache a fost internată în Spitalul Universitar de Urgență Elias în data de 9 octombrie 2017 pentru evaluarea stării de sănătate deteriorată progresiv în ultima perioadă. Evaluarea inițială s-a făcut cu supravegherea permanentă a parametrilor vitali. În cursul dimineții zilei de 12 octombrie, starea generală s-a agravat în concordanță cu evoluția imprevizibilă a bolii. Din aceste motive, doamna Olga Tudorache a fost internată începând din această dimineață în secția de Terapie intensivă a SUUE pentru supraveghere continuă și continuarea tratamentului adecvat”, se preciza atunci în comunicatul de presă.

Marea actriță  s-a născut la Oituz, județul Bacău, la 11 octombrie 1929. A absolvit, în 1951, Institutul de Teatru din București.

 

Începând cu luna septembrie 1951, a devenit angajata Teatrului Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt, până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul ”Nottara”. La Teatrul Tineretului a jucat în numeroase spectacole, precum ”Dealul vrăbiilor” (1951), ”De la patru în sus” (1953), ”Ani de pribegie” (1954), ”David Copperfield” (1954), ”Suflete tari” (1957), ”Antigona” (1957), ”Ocolul pământului în 80 de zile” (1960), ”Vulpile” (1964) ș.a.


Și pe scena Teatrului Mic, unde a rămas angajată până în 1978, a jucat o serie de roluri, care i-au pus și mai mult în valoare talentul: a fost Ducesa de Gloucester în ”Richard al II-lea” (1966), Vitoria Lipan în ”Baltagul” (1968), Maria Magdalena în ”Don Juan moare ca toți ceilalți” (1970), Geronte (travesti) în ”Vicleniile lui Scapin” (1972), Madge în ”Philadelphia ești a mea” de Bryan Friel (1974), Maria Vasilievna în ”Unchiul Vanea” (1978).

Scenă din filmul ”Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. În imagine: actorii Amza Pellea (stg), Olga Tudorache (c) și regizorul Sergiu Nicolaescu (dr), 1970
Foto: (c) MIHAI ALEXE/AGERPRES ARHIVĂ


Actorul Amza Pellea alături de actrița Olga Tudorache, interpretând rolul lui Mihai Viteazul, din filmul cu același nume, imagine de pe platoul Studioului Buftea, 1970
Foto: (c) MIHAI ALEXE/AGERPRES ARHIVĂ

A mai interpretat personaje precum: Sarah în ”Amintirile Sarah-ei Bernhardt” (1985, colaborare la Teatrul ”Nottara”), Elena Domnișor în ”Să nu-ți faci prăvălie cu scară” (1985, colaborare la Teatrul Giulești), Paula în ”Aimez vous Brahms” (1986, spectacol jucat în Israel, la care a semnat și regia și dramatizarea), Mama în ”Întâlniri în pădure” (1993, colaborare la Teatrul Odeon), Regina în ”Regina mamă” (1997, colaborare la Teatrul Național București), Emilia în ”Cimitirul păsărilor” (2000, colaborare la Teatrul Mic), Mama în ”Pește cu mazăre” (2004, colaborare la Theatrum Mundi București; a semnat și regia spectacolului).Festivitatea de înmânare de diplome de excelență pentru merite deosebite obținute în promovarea culturii românești, prilejuită de aniversarea unui deceniu de la terminarea claselor de actori ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București, promoția 1992. În imagine: Florin Zamfirescu, Olga Tudorache, Adrian Pintea, Marcel Iureș, 2002
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES ARHIVĂ

Din anul 1976, a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”, la catedra de actorie. Ca profesor, între 1990-1997, a format șase promoții de tineri actori. Retragerea efectivă din învățământ a avut loc în 2000.

A jucat și în filme: ”Tudor” (1962), ”Răzbunarea haiducilor” (1968), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Vreau să știu de ce am aripi” (1983), ”Domnișoara Aurica” (1986), ”Tusea și junghiul” (1990), ”Doi haiduci și o crâșmăriță” (1992), ”O vară de neuitat” (1993), ”Faraon” (2004). A efectuat, de asemenea, o serie de turnee în țară și în străinătate.

Dintre premiile și distincțiile primite amintim: Premiul I pentru interpretare la Festivalul Național de Teatru (1969), Premiul revistei Săptămâna pentru 25 de ani de activitate teatrală (1979), Premiul I la Festivalul dramaturgiei contemporane Brașov (1986), Premiul special al juriului la Gala dramaturgiei românești actuale (Timișoara, 1987), Diploma de onoare la Festivalul de Dramaturgie Contemporană (Brașov, decembrie 1997), Premiul Fundației Tofan pentru Cea mai importantă personalitate teatrală a anului 1997 (decembrie 1997), Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Ofițer acordat de Președintele României (2000), Titlul de Cetățean de onoare al Municipiului București (2001), ”VÂRSTA DE AUR — Premiul special”, distincție a Ministerului Culturii și Cultelor (2001), Trofeul Festivalului Național de Teatru ”I.L.Caragiale” (2004).Președintele Traian Băsescu, a acordat, la Palatul Cotroceni, Ordinul național ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce actriței Olga Tudorache, 2006
Foto: (c) SORIN LUPȘA/AGERPRES ARHIVĂ

Uniunea Cineaștilor din România a acordat premiile pentru filmele produse în 2005. În imagine: Sergiu Nicolaescu (dr), Premiul special al juriului — pentru creație cinematografică și Olga Tudorache (stg), premiată de Uniunea Cineaștilor din România, pentru participarea extraordinara în filmul „Faraonul”, 2006
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES ARHIVĂ

A primit Premiul Criticii pentru Cea mai bună actriță a anului 1997, acordat de secția română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) — Fundația Teatrul XXI (februarie 1998), Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în cadrul Galei Premiilor UNITER (martie 1999), Diploma de popularitate (Gala Premiilor UNITER, 2002).Actrița Olga Tudorache a primit Trofeul de excelență, în cadrul galei ”Zece pentru România”, 2009
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES ARHIVĂ

Tamara Crețulescu și Olga Tudorache în spectacolul ”Pește cu mazăre” de Ana-Maria Bamberger, 2009
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES ARHIVĂ
Alte premii: Premiul pentru interpretare al Uniunii Cineaștilor din România, pentru rol principal feminin în ”Drumul câinilor” și ”Tusea și junghiul” (1992), Diploma Opera Omnia (Uniunea Cineaștilor, 1996), Diploma Artista de onoare a filmului românesc (2001), Premiul de Excelență (Centrul Național al Cinematografiei, 2002).

Actrița Olga Tudorache a primit Marele Premiu al Municipiului București, la gala de decernare a premiilor municipalității pentru artă și cultură, secțiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.

Premiera spectacolului de teatru ”Portretul doamnei T” de Ana Maria Bamberger, 2008
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES ARHIVĂ

La 8 aprilie 2010, Olga Tudorache a jucat pentru a 250-a oară pe scena Teatrului Național din București, rolul principal în spectacolul „Regina Mamă” (regia Gelu Colceag). Interpretarea Olgăi Tudorache a fost distinsă cu Premiul AICT pentru cea mai bună actriță a anului 1997 și Premiul Tofan pentru cea mai importantă personalitate teatrală a aceluiași an.

Din anul 2012, actrița Olga Tudorache s-a retras din viața publică, din cauza unor probleme de sănătate, notează site-ul www.ziarulmetropolis.ro.

Actrița a primit decorația regală „Nihil Sine Deo”, din partea Regelui Mihai, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la 18 mai 2013, la Teatrul Mic din București, chiar după spectacolul „Portretul Doamnei T”, o piesă scrisă special pentru Olga Tudorache de Ana Maria Bamberg.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.