Actualizarea domeniilor şi programelor de studii universitare de master acreditate pentru anul universitar 2018 – 2019

Executivul a aprobat în ședința de miercuri, 5 septembrie a.c., proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 185/2018 privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2018 – 2019, prin care se actualizează domeniile, programele de studii universitare de master și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate.

Reglementările prevăzute în această hotărâre de Guvern au fost inițiate la propunerea Senatelor universităților și privesc actualizarea/reorganizarea programelor în cadrul domeniilor de studii universitare de masterat, pentru a răspunde cerințelor angajatorilor și solicitărilor beneficiarilor.

Instituțiile de învățământ superior de stat și particulare acreditate de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pot organiza admitere numai în domeniile și programele de studii universitare de masterat aprobate prin hotărâre de Guvern, în concordanță cu prevederile Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2018 – 2019, aprobat, de asemenea, prin hotărâre de Guvern.

Astfel, 29 programe de studii universitare de master au fost evaluate și acreditate de către ARACIS, în perioada aprilie – iulie 2018: 25 de programe de studii universitare de master au fost încadrate într-un domeniu existent acreditat și 4 programe de studii universitare de master au primit rezoluția încredere – acreditare (înființare de domenii noi prin acreditare de programe).

Având în vedere că 16 programe de studii universitare de master au intrat în lichidare, la solicitarea expresă a instituțiilor de învățământ superior, în sensul în care acestea nu se mai regăsesc în structura instituțiilor de învățământ superior, au fost reglementate și aspectele care țin de faptul că „instituțiile de învățământ superior vor asigura școlarizarea studenților deja înmatriculați la programele intrate în lichidare”, până la finalizarea studiilor.

De asemenea, s-au reglementat și aspectele care vizează înmatricularea la specializările care intră în lichidare, în sensul că „instituțiile de învățământ superior nu vor înmatricula noi studenți, indiferent de modalitatea de înmatriculare, respectiv prin transfer, continuare de studii etc., la specializările/programele intrate în lichidare”, în caz contrar putându-se ajunge la școlarizarea sine die a programului de studii respectiv, fără ca acesta să mai fie supus prevederilor legale (OUG nr. 75/2005, cu modificările și completările ulterioare).

Nomenclatorul  domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2018 – 2019, actualizat

Guvernul a aprobat de asemenea proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 158/2018 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2018 – 2019, ca urmare a modificării statutului unor specializări conform rapoartelor ARACIS, introducerii de noi specializări evaluate de ARACIS și actualizării unor structuri ale instituțiilor de învățământ superior, la cererea acestora în perioada 22.02.2018 – 26.07.2018.

Actul normativ adoptat introduce cinci specializări/programe de studii universitare de licență noi la nivel național, față de cele existente în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare (anexa 1), și anume: Energetică și tehnologii informatice, Sisteme de transport operațional, Mecatronica sistemelor biotehnice, Informatică aplicată în ingineria mediului, Fotografie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.