Adevărul a fost… demolat în București! La propriu! – reportaj video

În timp ce în primăria Capitalei se vota bugetul, la câteva străzi distanță o clădire în care s-a scris istoria României era pusă la pământ. Definitiv! ”Este o crimă”, mi-a spus istoricul Adrian Niculescu.

Clădirea era cunoscută și ca Palatul Adevărul. O să vedeți mai jos de ce. Vă invit să citiți povestea Palatului Adevărul care nu mai există. Îmi permit să fac acest modest omagiu. Am rămas doar cu pozele.

Celebrul jurnalist român Constantin Mille a avut o viziune în 1889. A vrut să facă una din cele mai moderne și mai importante instituții de presă din România. A început cu clădirea. Imobilul a fost copia fidelă a ziarului Le Figaro din Paris.

A adus tehnologie modernă. Adică o tipografie, iar la inaugurare au fost prezenți 500 de romani importanți ai momentului, printre care Kogălniceanu, Vlahuță, Rosetti.

Mai întâi a fost înființat Adevărul, apoi a apărut și ziarul Dimineața. Ziarele respective au introdus pentru prima dată fotojurnalismul. Articolele erau însoțite de fotografii reale, nu de desene ca până atunci.Părintele fotojurnalismului românesc, Iosif Berman a lucrat acolo. Pozele sale ajungeau în toate ziarele lumii.

Am atașat un crâmpei dintr-un documentar fabulos „Omul cu o mie de ochi”, Alexandru Solomon, produs de AgerFilm/Fundația Arte Vizuale, 2001.

În acest film se vede starea Palatului din 2001. Fiica întemeietorului fotojurnalismului românesc a trecut prin Palat ca să evoce munca tatălui său.

Palatul Adevărul este considerat de istorici leagănul jurnalismului modern din România. De astăzi nu mai există.

Din păcate, știrea nu prea a făcut vâlvă în presa românească. Pe undeva de înțeles. Încă o clădire cu trecut a fost pusă la pământ. De data aceasta a fost demolată o clădire pe strada Constantin Mille(ce ironie!), în spatele Cercului Militar.

Am avut curiozitatea să vorbesc cu reprezentanții companiei Fastigo, cea care deține imobilul.

Compania susține că are toate avizele necesare de la Primaria Capitalei, dar și de la ministerul Culturii. A obținut clădirea în anii 2000 după ce a cumpărat acțiunile de la cei care au privatizat-o după Revoluție.

La început nu era în starea avansată de degradare. Cu timpul, Palatul Adevarul a fost golit și distrus de hoții de fier. Toată tipografia ar fi fost tăiată și furată.

Proprietarul mi-a spus că nu a mers la poliție să reclame furturile pentru că nu avea încredere că vor fi găsiți făptașii. Nu a închiriat clădirea pentru că ar fi fost un imobil periculos. Spune că a devenit o ruină, așa că a depus dosarul pentru a reconstrui imobilul. Anul trecut a primit aprobările și avizele.

În locul acestei clădiri va apărea una de birouri, cu spații comerciale la parter, mi-a spus proprietarul. Am cerut un punct de vedere de la Primăria Capitalei, dar nu l-am primit deocamdată. O să vi-l ofer dacă mi se răspunde.

Închei doar cu o informație. Un spațiu comercial de o sută de metri pătrați se închiriază în zonă cu 3.000-4.000 mii de euro.

Alexandra Tanasescu, Reptilianul, Alexandru Solomon – vă mulțumesc că m-ați ajutat cu documentarea și mi-ați pus la dispoziție pozele și imaginile pe care le vedeți voi aici.

 

Text de Vitalie Cojocari

Reportajul a fost difuzat la Știrile PRO TV

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.