Adevărul „lor”

Într-un editorial publicat de „Daily Mail”, Douglas Murray pornește de la subiectivismul interviului acordat de ducii de Sussex și extinde o întrebare pentru întregul sistem de informare a opiniei publice: mai există adevăr?

„Timp de secole, societatea civilizată a fost fondată pe ideea că adevărul contează. Dar acum, întreaga lume este într-o profundă schimbare din această perspectivă. Trăim într-o lume condusă de rețelele de socializare în care conceptul de adevăr a dispărut. Și nu mai este o bătălie, ci un adevărat război. În loc de adevăr, avem ideea de prezentare a adevărului ”lor”, după cum a afirmat Oprah Winfrey.

De altfel, este relevant faptul că interviul a fost acordat acestei anume gazde, prietenă cu ducesa, care s-a asigurat astfel că nu va avea în față un ziarist obiectiv, care s-o pună în încurcătură, și astfel va putea etala toată litania de acuzații revoltătoare.

În mod normal, în maniera aflării adevărului pe care trebuie s-o practice mass-media, celor doi le-ar fi fost solicitate și dovezi imbatabile. În schimb, au fost lăsați să peroreze o cascadă de afirmații subiective, potrivit solidnews.ro.

A existat o vreme în care acest tip de intervenție ar fi fost întâmpinată cu cereri de susținere a unor acuzații publice, dar nu mai este cazul.

Trăim într-o lume în care războiul cultural a devenit feroce, dovadă faptul că reacțiile la interviul ducilor de Sussex au galvanizat opinia publică, dând muniție celor care se războiesc în numele clasei sociale, a rasei sau a genului.

Suntem bombardați pe toate căile cu ideea că nu trebuie să punem la îndoială nicicum adevărul ”lor”, al celor care se declară victime, indiferent dacă prezintă dovezi sau nu”, scrie Murray.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.