Administratorii fondurilor din România sprijină calea dialogului pentru reforma sistemului actual de pensii

Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) își manifestă susținerea față de necesitatea de a promova în continuare dezvoltarea sistemului actual de pensii din Romania, apreciind că dialogul între factorii guvernamentali și administratorii fondurilor de pensii este crucial în identificarea celor mai bune decizii în interesul participanților la sistemul pensiilor administrate privat și al succesului reformei sistemului de pensii din Romania începută în baza unor premise corect evaluate, potrivit unui comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.

„Fondurile de pensii private obligatorii au avut o contribuție semnificativa la dezvoltarea pieței de capital autohtone și la susținerea economiei românești, având potențialul de a produce aceleași efecte pozitive și in viitor odata cu creșterea activelor lor. Orice pas înapoi pe calea reformei sistemului de pensii nu poate avea decât efecte negative asupra succesului scontat al acestuia, având un potențial real de a-i pune în pericol sustenabilitatea în viitor si de a produce efecte conexe nedorite, inclusiv asupra dezvoltării pieței de capital din Romania.” spun reprezentanții fondurilor.

Comunicatul AAF vine în contextul declarațiilor recente privind posibile modificări evaluate de către guvern în ceea ce privește parametri de funcționare ai Pilonului II de pensie administrat privat.

„În calitate de asociație a administratorilor de fonduri de investiții din România ai cărei membri administrează active totale în valoare de peste 41 de miliarde lei, aparținând unui număr de peste 400 de mii de investitori, active investite majoritar în economia românească, considerăm că măsurile de politică economică/fiscală cu impact major în economie trebuie să fie parte a unui program care să aibă în vedere dezvoltarea pe termen lung a economiei, să fie adoptate într-un mod predictibil și cu consultarea prealabilă a principalilor jucători din piață”, se mai arată în comunicat.

ASF: Pilonul II de pensii este solid și cu randamente pozitive

Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar dacă vor fi constatate disfuncționalități ale sistemului vor exista intervenții rapide pentru corectarea acestora, a precizat la rândul ei Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public privind situația fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dorește să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel și de analiza evoluției pieței pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competențe pentru a iniția modificări ale legislației primare care guvernează funcționarea pieței pensiilor private. ASF urmărește cu foarte mare atenție randamentele și activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat și dacă vor fi constatate disfuncționalități sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora”, notează sursa citată.

De asemenea, ASF menționează că, în calitate de supraveghetor al pieței financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituționali și exprimă puncte de vedere privind evoluția curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piața de capital, pensii private), de câte ori este necesar.

PFP: Reducerea contribuțiilor la pilonul II de pensii este la fel de nocivă ca și naționalizarea sau desființarea acestor fonduri

Reducerea contribuțiilor la pilonul II de pensii este la fel de nocivă ca și naționalizarea sau desființarea acestor fonduri, în contextul în care legislația oricum prevede o contribuție mai mare decât cea care se realizează efectiv, se arată într-un comunicat al Asociației Participanților în Fondurile de Pensii și Fondurile de Investiții (PFP).

„Asociația Participanților în Fondurile de Pensii și Fondurile de Investiții (PFP) a luat la cunoștință cu surprindere de ultimele știri privind fondurile de pensii pilon II și își exprimă profunda dezamăgire cu privire la intențiile factorilor guvernamentali în această direcție. Mai precis, PFP se referă la informațiile apărute în cursul zilei de 23 august 2017, cu privire la intenția de a plafona la nivelul de 2,5% contribuția de asigurări sociale a salariaților destinată fondurilor de pensii Pilon 2”, potrivit comunicatului.

Reprezentanții asociației amintesc că, în prezent, Legea nr. 411/2004 prevede ca această contribuție să fie de 6% dar, prin derogări succesive realizate în fiecare an, aceasta a fost menținută la un nivel mai mic (în prezent 5,1%), cu promisiuni anuale nerespectate ale fiecărui Guvern și Parlament că aceasta va fi adusă la nivelul legal.

„Interesele viitorilor pensionari au fost astfel încălcate în mod constant. Poate că la această situație a condus și perspectiva încă îndepărtată a pensiei pentru aceștia (căci, până să devină pensionari, aceștia nu pot constitui masă de manevră electorală). Totuși, cu toată această încălcare a intereselor viitorilor pensionari, trebuie să remarcăm că, până în acest an, niciun Guvern și niciun Parlament nu au discutat despre naționalizarea sau desființarea fondurilor de pensii pilon II sau despre diminuarea contribuțiilor la acestea”, mai arată reprezentanții PFP.

Aceștia au amintit că, din păcate, în acest an au apărut periodic discuții pe aceste teme.

„Din stângăcie sau poate pentru a testa piața, fiecare ministru de finanțe a invocat posibilitatea naționalizării sau desființării acestor fonduri de pensii. Este clar că, deși declarațiile au fost retractate ulterior, această intenție încă există, într-o formă sau alta. Ultimul pas în această direcție este această nouă idee, de a reduce contribuția la fondurile de pensii pilon II de la 6% la 2,5% (deci de mai mult de două ori). Este o idee la fel de nocivă ca și naționalizarea sau desființarea acestor fonduri de pensii. În perioada post-revoluționară, cu puține excepții, statul român a dovedit că nu este un bun administrator. Sistemul de pensii nu este o excepție, deficitul acestuia adâncindu-se de la an la an și fiind acoperit întotdeauna de la bugetul de stat”, potrivit comunicatului.

Sursa citată amintește că trecerea unei părți din viitoarea pensie a românilor în administrarea privată a fondurilor pilon II este o măsură menită să înlăture slaba administrare a statului.

„Astfel, românii vor primi pensie pe baza contribuției pe care o fac în fiecare lună la sistemul de asigurări sociale. Banii lor vor fi investiți și administrați pentru ei și nu vor fi folosiți pentru a plăti pensii speciale unor persoane care nu merită asemenea pensii sau, mai grav, pentru a finanța investiții fantasmagorice (borduri puse în trei straturi, terenuri de sport construite în pantă, parcuri în sate fără curent electric și canalizare, etc). Nu este sigur că 6% este o contribuție suficientă. Dar cu siguranța 2,5% este o contribuție infimă, al cărei rezultat este că românii vor pierde orice garanție privind pensia lor viitoare”, au continuat reprezentanții asociației.

Aceștia sunt de acord că activitatea fondurilor de pensii din pilonul II poate fi îmbunătățită, însă precizează că susțin principiul pe baza căruia acestea au fost înființate, și anume mai buna administrare a contribuțiilor sociale ale românilor, pentru a le asigura acestora o pensie decentă.

„De la acest principiu nu pot fi îngăduite abateri. Iar o cotă de 2,5% este o abatere gravă, care nu poate fi tolerată”, se mai precizează în comunicat.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că o decizie în privința pilonului II de pensii nu este luată și sub nicio formă nu este vorba despre desființarea acestuia, o decizie viitoare fiind una în interesul românilor.

„Nu Guvernul României a pornit această discuție și nu dintr-un interes că nu avem suficienți bani. Deja colectarea preconizată și cum vedem trendul nu sunt probleme de bani și noi, mai mult ca sigur vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul președinte Badea și domnul vicepreședinte Giurăscu. Dânșii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât și la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieșit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părți au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanțe. Nu este luată o decizie în ceea ce privește pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desființarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică și decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României”, a spus vicepremierul, prezent la Neptun.

Potrivit acestuia, există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanții ASF.

„Ne uităm în continuare pe cifre. (…) Este ceva îngrijorător în ceea ce privește pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur și simplu este vorba de eficiență și o decizie în favoarea cetățenilor. (…) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus așa ceva”, a subliniat Ciolacu, care a ținut să menționeze că o decizie va fi luată în cadrul coaliției de guvernare.

Potrivit unor informații publicate miercuri de Profit.ro, Ministerul Finanțelor ar dori să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II).

Conform datelor ASF, la 31 iulie 2017, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 37,197 miliarde de lei, în creștere cu 3,09% față de nivelul de la 30 iunie 2017.

Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 23,65 miliarde de lei, respectiv 63,58%. Pe locul doi de află acțiunile, cu 7,43 miliarde de lei (19,98%). Depozitele bancare se situează pe locul trei din acest punct de vedere, cu 2,78 miliarde de lei, respectiv 7,5% din totalul activelor.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,929 milioane de participanți.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.