„Adopt-A-Tree in Bucharest”, la Targul de initiative cetatenesti

„Adopt-A-Tree in Bucharest” a participat la a IV-a editie a Targului de initiative cetatenesti care s-a desfasurat, la finalul săptămânii trecute, in centrul capitalei, la libraria Carturesti Verona, si promite sa fie vedeta evenimentului.
„Adopt-A-Tree” este o initiativa care a aparut ca urmare a faptului ca in ultimii ani foarte multi copaci din Bucuresti au fost distrusi sub diverse pretexte: asa-zisa toaletare initiata de primarii, cereri insuficient analizate ale proprietarilor mai putin educati cel putin din punct de vedere ecologic, constructii mai mult sau mai putin legale, taieri ilegale — in special in cartierele mai rau-famate.
Foarte multi dintre copacii „toaletati” au dezvoltat ciuperci pe scoarta la scurt timp dupa ciuntire si s-au uscat in mare parte, la un an sau doi dupa agresiune, dupa care o mare parte au si fost taiati iar altii sunt marcati cu cruci rosii pentru taiere iminenta. Erau — si sunt — arbori din parcuri, de pe strazi, de pe spatii virane, din tot orasul, din centru dar si de la periferie, multi din ei cu varste venerabile, multi din specii indragite in mod traditional de romani si adesea cantate de poetii clasici ai literaturii romane. Arbori care filtrau o parte din poluarea marelui oras, inmiresmau aerul primavara, cand infloreau, tineau umbra in zilele de arsita cumplita ale verii, erau adaposturi pentru pasari care in prezent au disparut aproape in intregime, erau o pata de verde sau de ruginiu — in functie de anotimp — in decorul urbei, faceau viata mai umana si uneori chiar placuta.
Si toata aceasta urgie s-a dezlantuit in ultimii ani cand schimbarea climatica a devenit la scara globala dar si locala un fapt cert, inclusiv in Romania.
In timp ce in alte capitale ale Europei si lumii conduse de primari inteligenti si cu adevarat vizionari, interesati in mod sincer de rezilienta oraselor pe care le conduc si de viata locuitorilor acestora, se fac tot felul de proiecte care sa inmulteasca oricat de mult numarul arborilor, tufelor si spatiilor verzi de tot felul, ajungandu-se in orase precum Parisul sa se legifereze inverzirea acoperisurilor cladirilor nou-construite, in Micul Paris are loc o adevarata batalie impotriva copacilor si spatiilor verzi.
Pe continentul nord-american, in SUA si Canada o serie de orase au fost plantate extensiv cu diverse specii de pomi fructiferi. In acest timp, in Bucuresti, impotriva speciilor locale, inclusiv de pomi si arbusti mai „umili”, cum ar fi corcodusii, duzii, cornul, macesul, merii, perii si piersicii salbatici, dar si a speciilor nobile, cum ar fi nucul, se duce o adevarata campanie de starpire, cel putin prin parcurile in care acum cativa ani inca existau destule exemplare, precum si in zonele semi-virane de pe malurile raului Colentina, de exemplu.
„Adopt-A-Tree in Bucharest” este o initiativa cetateaneasca ce are ca scop salvarea copacilor care au rezistat agresiunilor din ultimii ani si marirea prin orice mijloace a numarului de arbori din capitala.
Asa-numita adoptare presupune alegerea de catre fiecare bucurestean a unuia sau mai multor copaci pe care ii vor proteja prin toate mijloacele. In cazul in care vor vedea incercari de toaletare (cele mai multe nejustificate) ei vor cere autorizarile de toaletare si se vor opune individual si/sau in grup tentativelor de distrugere a arborilor. De asemenea vor fi organizate saptamanal evenimente asociate arborilor „adoptati”, cu ocazia carora biologi profesionisti sau auto-didacti vor prezenta specii de arbori din zona Bucurestiului, din Muntenia — dar si din alte zone ale tarii, Europei si de pe alte continente, specii traditionale dar si specii noi si invazive, iar alti specialisti din alte domenii (pomicultori, peisagisti, urbanisti, literati, artisti, ingineri, profesori, elevi, studenti, etc.) vor aborda din alte perspective tematicile copacilor, a plantelor, a gradinaritului, a landscape designului, a mediului urban, a schimbarilor climatice, a ecologiei, a oraselor smart, verzi si reziliente.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.