Adrian Năstase, despre CUM ȘI CÂND a început dosarul „Zambaccian”

Fostul premier Adrian Năstase, aflat în penitenciar, își continuă activitatea pe blog, tema celei de-a doua postări de la intrarea în închisoare fiind „Cum și când a început dosarul Zambaccian”, despre care fostul prim ministru nu uită să amintească faptul că este „politic”. Năstase neagă faptul că dosarul ar fi început cu sesizări depuse de Sergiu Sechelariu și Irina Jianu.

„Un post de televiziune a difuzat recent o înregistrare cu Băsescu, de la o întâlnire cu lideri politici, din 2009, când făcea presiuni asupra Parlamentului pentru ca acesta să-şi dea avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva mea în dosarul Zambaccian (curat constituţional!). El spunea atunci că dosarul a pornit de la denunţuri ale unor „colegi de partid” – Sergiu Sechelariu şi Irina Jianu. Minciună, evident. Dosarul e public. Nu există astfel de denunţuri. În schimb, în urma unor controale financiare ordonate de DNA, în 2005-2006 la firmele lui Sechelariu, administratorul firmei, Cristina Popa a fost pusă sub învinuire şi apoi, în schimbul denunţului împotriva noastră, a fost transformată în martor. Dar „dosarul” a început cu mult înainte. În 2002, Băsescu, în calitate de primar general al Capitalei a încercat, în scopuri politice, blocarea construcţiei din Zambaccian. Constructorul, Vertcon, l-a acţionat în instanță şi a câştigat. Evident că era vorba de o acţiune cu substrat politic, în condiţiile cunoscute. Mai mult, în băşcălie, sesizările respective, Băsescu i le-a trimis, în copie, şi preşedintelui Iliescu dar şi premierului Năstase!”, transmite fostul premier prin intermediul blogului.

Adrian Năstase nu uită nici de sesizarea depusă la Parchet de Mona Muscă în timpul campaniei din anul 2004.

„În campania prezidențială din 2004, Mona Muscă, din partea Alianței D.A., având drept co-preşedinte pe Băsescu, a făcut o sesizare la Parchet pe tema terenului din Zambaccian. Erau cumva Mona Muscă sau Băsescu colegi de partid cu mine? Băsescu ştia bine, la întâlnirea din 2009, că mințea şi că dosarul a fost pornit politic, la iniţiativa sa şi a colegilor săi. După alegeri, la 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, proaspăt numit la conducerea DNA de Băsescu şi Macovei, a redeschis dosarul. Era cumva Morar coleg de partid cu mine?”, se întreabă Năstase.

Acesta reacționează și după ce pe posturile de televiziune au apărut fragmente dintr-un interviu din 2012 al fostului șef al DNA, Daniel Morar, în care acesta povestea despre singurul moment în care a fost contactat de Năstase (Morar preciza în interviu că a fost contactat mai întâi de secretara lui Adrian Năstase – pe atunci președinte al Camerei Deputaților – aceasta transmițându-i că „dl președinte vă roagă să-l sunați”, gest pe care fostul șef al DNA l-a interpretat ca pe o încercare de subordonare).

„Acelaşi post de televiziune a prezentat un răspuns al lui Morar, în legătură cu o discuţie telefonică pe care am avut-o, în 2005, spune el, „la începutul lunii noiembrie”. El prezintă discuţia respectivă într-o perspectivă de joc geostrategic, ca o încercare de poziţionare ierarhică, cu implicaţii (para) psihologice. Nu îmi propun să-l analizez pe Morar din punctul de vedere al trăirilor sale subiective aşa că nu voi comenta acest aspect. Eu îl sunasem pe telefonul guvernamental, şi pentru că nu răspunsese, secetara mea a sunat la cabinetul său, pe telefonul de oraş, rugându-l să sune înapoi când s-ar fi întors în birou”, sună varianta lui Năstase despre contactul telefonic pe care l-a avut cu Morar în 2005.

„Ceea ce este important însă, este faptul că la întrebarea mea, generată de articolele de presă, băgate pe „surse judiciare”, dacă DNA a redeschis dosarul Zambaccian, Morar, la începutul lunii noiembrie, îmi răspundea că nu dar, după o zi sau două, în 4 noiembrie, de aniversarea zilei de naştere a lui Băsescu, DNA a anunţat că a fost redeschis dosarul Zambaccian! Cum ar spune francezii „Tel maître, tel valet”. Informaţiile la presă fuseseră date, evident, de oamenii lui Morar”, își încheie postarea fostul premier.

Ponta a vrut să scape de Năstase?

Chiar dacă timp de câteva zile Victor Ponta a deplâns faptul că Adrian Năstase a ajuns din nou după gratii şi l-a acuzat pe Traian Băsescu că este în spatele verdictului, un europarlamentar susţine că prim ministrul joacă teatru. Este vorba, potrivit libertatea.ro, despre democrat-liberalul Petru Luhan, care crede că, de fapt, Victor Ponta a dorit să scape de Adrian Năstase.

„Reacţia dlui Victor Ponta faţă de condamnarea fostului premier Adrian Năstase – pe care îl consideră o “victimă politică” a unui “regim abuziv” – nu reprezintă decât o nouă mostră de ipocrizie din partea primului ministru (…) În primul rând pentru că, dacă ar fi ca Justiţia să poată fi controlată, persoana cea mai în măsură s-o facă este chiar dl Ponta. Dumnealui este cel care l-a numit în funcţie pe ministrul de resort, Robert Cazanciuc, a cărui soţie este verişoară cu premierul”, spune europarlamentarul PDL.

Luhan este de părere că singurul care are de câştigat de pe urma îndepărtării lui Năstase este însuşi Victor Ponta, deoarece aceasta şi-ar fi putut vedea vedea ameninţat scaunul de preşedinte al PSD de către fostul prim ministru.

În context, Luhan aminteşte că acesta din urmă “a fost primit cu ovaţii la Congresul PSD”.

“Prin urmare, lacrimile dlui Ponta sunt de crocodil!”, a încheiat Petru Luhan.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.