Adrian Severin, la Gold FM: „Ideea americanilor de a chema flota României să mineze apele teritoriale din zona Crimeii implică un stat membru NATO într-un litigiu care nu privește Organizația Nord-Atlantică”

Invitat în emisiunea „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, realizată de Cozmin Gușă la Gold FM, Adrian Severin, fost ministru de Externe al României și fost europarlamentar, a detaliat pe marginea implicațiilor posibile ale exacerbării conflicului din Ucraina.

„Ucraina nu va deveni membru al NATO, pentru că una dintre regulile Alianței Nord-Atlantice este că apartenența ține cont de potențialul de risc la care se expune viitorul stat membru.

În aceste condiții, recenta idee a americanilor de a chema flota României să mineze apele teritoriale din zona Crimeii implică un stat membru NATO într-un litigiu care nu privește Organizația Nord-Atlantică.

Orice astfel de gest ar putea fi perceput ca o încălcare a tratatelor și, prin implicarea marilor puteri și ulterior a aliaților lor, are potențialul de a se transforma într-un război mondial”, a spus Adrian Severin.

În ce privește viitorul posibil al situației din Ucraina, fostul ministru de Externe a precizat că instabilitatea internă a Ucrainei poate afecta statele vecine, inclusiv România.

De asemenea, instabilitatea internă din SUA determină un export de instabilitate de la nivelul celei mai mari puteri a lumii, care poate afecta securitatea globală”, a menționat Adrian Severin, la Gold FM, adăugând că diplomația de la București „nu are înțelepciunea de a gestiona o situație atât de complexă”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.