Agenda PE pentru săptămâna 23-26 octombrie
Săptămâna aceasta, în perioada 23 – 26 octombrie, Parlamentul European este în sesiune.
Iată principalele subiecte pe ordinea de zi:
Summitul UE şi viitorul Europei. Preşedintele Consiliului, Donald Tusk, şi Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor discuta cu deputații europeni rezultatele reuniunii liderilor europeni din 19-20 octombrie şi vor începe dezbaterile privind viitorul Europei.
Lucrătorii detaşaţi. Parlamentul va fi pregătit să înceapă negocierile cu guvernele UE privind legislația revizuită a lucrătorilor detașați, întrucât este probabil că deputații vor aproba în plen mandatul de negociere. Reforma regulilor va asigura o mai bună protecție a muncitorilor detașați și o competiție corectă pentru companii.
Protejarea jurnaliștilor și a avertizorilor de integritate (whistle-blowers). Marţi seară, grupurile politice vor discuta libertatea presei și protecția jurnaliștilor, după uciderea brutală a Daphnei Caruana Galizia, o jurnalistă malteză, remarcată pentru investigația ei privind dosarele Panama și corupția. Într-o dezbatere și vot separate, Parlamentul va recomanda măsuri pentru protejarea avertizorilor de integritate care acționează în interesul public.
Hârțuirea sexuală. Ca urmare a scandalului de la Hollywood privind hărțuirea sexuală sistematizată din industria filmului și campania globală #MeToo a femeilor care au povestit abuzurile cu care s-au confruntat, deputații vor discuta despre hărțuirea sexuală în UE, într-o dezbatere de marți seara.
Întărirea verificărilor la granițe. Miercuri deputații vor dezbate și vota un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor non-UE. Noul sistem Entry/Exit (EES) va înregistra informații privind intrarea cetățenilor non-UE în Uniunea Europeană, şi va transmite informaţiile către toate punctele de control externe pentru a înlătura intrările ilegale şi a identifica şederile a căror durată autorizată este depășită..
Glifosatul. Deputații vor interzicerea totală a ierbicidelor pe bază de glifosat începând cu decembrie 2020, precum și restricții imediate ale utilizării acestei substanțe.
Îngrășăminte. Pentru a încuraja fermierii europeni să utilizeze îngrășăminte ecologice și mai ecologice, deputații europeni vor vota pentru o revizuire a regulilor privind accesul la piața internă, ceea ce va contribui, de asemenea, la reducerea dependenței de fosfații importați. Se vor introduce limite pentru cadmiu, un metal greu care ar putea prezenta riscuri pentru sănătate și mediu.
Premiul Saharov 2017. Câștigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire din 2017 va fi decis, joi, de președintele Antonio Tajani și liderii grupurilor politice și anunțat de către dl Tajani în plen la prânz.
Sursa: Parlamentul European