AGERPRES a lansat la Tîrgu Mureş și Beijing documentarul video Marea Unire – România, la 100 de ani și expoziția de fotografie România: Evoluție
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a prezentat joi, 28 iunie, expoziția de fotografie dedicată Centenarului Marii Uniri și filmul documentar, special realizat cu acestă ocazie, în fața a sute de persoane prezente la evenimentul de la Tîrgu Mureș.
Astfel, la Cinematograful ARTA, invitații speciali și publicul larg au admirat fotografiile AGERPRES, dar și cele aparținând Associated Press, prezentate în expoziția „România: Evoluție”, s-au bucurat de albumul fotografic cu același nume și au vizionat filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”.
Evenimentul a fost deschis de către directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, care a prezentat proiectul Agenţiei Naţionale de Presă dedicat sărbătoririi celor 100 de ani: „Este un proiect care își propune să ajungă la cât mai mulți români și străini din țară și din întreaga lume, pentru a îi ajuta să conștientizeze importanța pe care o are istoria în procesul de evoluție. Arhiva fotografică a AGERPRES cuprinde imagini încă din 1927 și este o mărturie a evoluţiei României”, a declarat acesta.
Prezenți la evenimentul organizat în parteneriat cu Primăria Tîrgu Mureş şi cu SC AZOMUREŞ SA au fost și Mihai Aniţei, directorul general al SC AZOMUREŞ SA, Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi istoricul Liviu Boar, care a prezentat o selecţie din studiul său „Ideea de unitate a românilor”, cu referire la fotograful Marii Uniri.
Vicepreşedintele CJ Mureş, Alexandru Cîmpeanu, a transmis mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, și a precizat că: „Prezentarea la Tîrgu Mureş a documentarului AGERPRES <<Marea Unire – România, la 100 de ani>> este un eveniment important care ne dă posibilitatea să cunoaştem, dintr-o altă persectivă, istoria spaţiului în care trăim şi a oamenilor care au trăit evenimentele din 1918. Consider, însă, că momentele precum cel de astăzi sunt şi o invitaţie să privim spre viitor”.
Directorul general al Azomureş, Mihai Aniței, a adăugat faptul că Azomureş, cu o activitate neîntreruptă de aproape 60 de ani, este parte din această istorie de 100 de ani, considerând absolut normal să susțină evenimentul prin intermediul căruia publicul a putut asista la o lecție de istorie.
Despre unitate și importanța cunoașterii isoriei au discutat și prof. dr. Liviu Boar și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Institutului de Științe Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române din Tîrgu Mureș, care a declarat că documentarul AGERPRES este „o istorie sinceră a poporului român”, care trebuie difuzată în instituţiile de învăţământ. De asemenea, filmul a fost apreciat și de către rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, și de către locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Tîrgu Mureş.
Centenarul Marii Uniri, la Beijing
Totodată. AGERPRES a organizat vineri, 29 iunie 2018, la sediul Institutului Cultural Român din Beijing, China, evenimentul dedicat lansării pentru publicul chinez a celor două proiecții realizate de jurnaliștii agenției de presă românești în numele Centenarului Marii Uniri. Peste 70 de cetățeni chinezi au vizionat materialele AGERPRES, în cadrul acestui eveniment, dar și în cadrul celui similar, organizat la Tianjin.
„Expoziția de fotografie România: Evoluție, precum și filmul documentar Marea Unire – România, la 100 de ani au reprezentat pentru ICR Beijing două evenimente care au întregit cele 300 de evenimente culturale organizate de ICR, de la înființarea sa în Beijing, în iulie 2015. Este o dublă sărbătoare pentru noi. Expoziția prezentată aici conține fotografii adunate din timpuri diferite, care prezintă evenimente, personalități dar și oameni obișnuiți. În privința filmului documentar, acesta este o rememorare inteligentă a 100 de ani de istorie romanească, realizat cu simț artistic deosebit, care pe de-o parte instruiește, iar pe de altă parte emoționează. Filmul acesta se înscrie, după părerea mea, în marile reușite ale documentarului românesc”, a afirmatConstantin Lupeanu, directorul ICR Beijing.
„Această expoziţie este excelentă, iar filmul foarte bine realizat, în sensul că este bazat pe foarte multe documente originale şi interviuri de la martori fie direcţi, fie indirecţi, urmaşii unor personalităţi care au participat direct la înfăptuirea Marii Uniri. Este un eveniment binevenit în China, pentru că poporul chinez acordă o mare atenţie integrităţii teritoriale a Chinei şi Unirii ţării, ca şi România, pentru că acest lucru este foarte important pentru orice ţară”, a declarat Wang Tieshan, vicepreşedintele permanent al Asociaţiei de Prietenie China-România, fost consul general al Chinei la Constanţa.
La cele două evenimente au luat parte și Zhang Wenxiang, caligraf și pictor chinez, Florin Chen, om de afaceri, prof. Dong Yuan, romanolog, autorul ultimei ediții a dicționarului chinez-român. Aceștia au apreciat expoziția și documentarul AGERPRES și s-au arătat interesați pentru a le promova și în alte orașe din China.
Marilena Stănescu, realizatoare a filmului, a declarat publicului chinez că materialul nu este doar un documentar. „Este o colecție de imagini, fotografii și documente unice. Valoarea acestui material este redată de întâlnirea cu oamenii, de poveștile lor, dar mai ales de puterea lor de a se deschide în fața noastră. Am devenit, așadar, un fel de misionari, care poartă mai departe, în lumea întreagă, mesajul acestor oameni: viața bate filmul, iar indiferent ce îți oferă ea, cu bune cu rele, cea mai importantă rămâne capacitatea de a rămâne om, care nu uită adevarul, iubirea și onoarea”, a concluzionat aceasta.
Expoziția va putea fi admirată la ICR Beijing până la data de 14 august, dar și în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2018.
Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” prezintă mărturii ale urmaşilor celor care au luptat în primul Război Mondial dar şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar descendenții celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.
Trailerul documentarului
Expoziția de fotografie România: Evoluție cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.