Agricultorii vor fi impozitaţi diferenţiat

Normele de venit pentru agricultori vor fi schimbate în scurt timp, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Astfel, pentru unele specii vegetale şi animale ar urma să se reducă normele de venit, în timp ce pentru altele vor crește limitele impozabile, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Senat.

Astfel, la plantaţiile cu vie se mărește limita impozabilă de la 0,5 ha la 1 ha, iar la cartofi norma de venit se reduce la 2.900 lei față de 3.488 lei – forma actuală, respectiv 2.326 lei la legume în câmp,comparativ cu 4.001 lei, în prezent. De asemenea, s-au introdus în categoria veniturilor neimpozabile, arbuștii fructiferi până la 1 ha, în timp ce pentru albine limita neimpozabilă a crescut până la 75 de familii.

Senatul a adoptat recent proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 8/2013 pentru modificarea și completarea legii nr. 571/2013 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. În prezent proiectul de lege este trimis la Cameră pentru dezbatere.

Guvernul a anunțat în ianuarie că impozitează, începând cu luna februarie, şi agricultorii persoane fizice, care au peste două hectare de culturi vegetale sau mai mult de două vaci sau şase porci în gospodării. O decizie menită să aducă mai mulţi bani la buget şi care va afecta circa 670.000 de agricultori, potrivit estimărilor oficialilor de la Agricultură.
Reprezentanţii asociaţiilor din domeniu susţin însă că măsura ar putea să îngreuneze procesul de comasare a terenurilor sau pe cel de înfiinţare a unor exploataţii viabile.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.